Zemřela legenda folku Pete Seeger, autor hitu Řekni, kde ty kytky jsou

New York - Ve Spojených státech zemřel ve věku 94 let legendární folkový zpěvák, skladatel, hudebník a sběratel lidových písní Pete Seeger. Oznámila to agentura AP s odvoláním na jeho rodinu. Seeger, který byl známý rovněž jako politický a ekologický aktivista, byl autorem nebo spoluautorem řady hitů, například Where Have All the Flowers Gone? (v tuzemsku známé jako Řekni, kde ty kytky jsou), If I Had A Hammer (Bylo by to krásný) nebo hippie balady Turn, Turn, Turn!

Zemřela folková legenda Peter Seeger (zdroj: ČT24)

Hudebník zemřel v pondělí v nemocnici v New Yorku, kde podle vnuka Kitama Cahill-Jacksona pobýval necelý týden. Seeger byl v minulosti nominován na Nobelovu cenu za mír.

  • „Budeme Peteu Seegerovi vždy vděčni za to, že nám připomínal, odkud přicházíme, a ukazoval, kam potřebujeme jít,“ uvedl americký prezident Barack Obama.
  • Exprezident Bill Clinton na síti Twitter napsal, že „velkému srdci Petea Seegera se vyrovnala jen jeho oddanost sociální spravedlnosti“.
  • Kytarista skupiny Queen Brian May napsal, že „odešla folková legenda“.
  • „Pete Seeger. Co dodat. Všechno to řekl, zpíval a prožil. Naše cesty se mnohokrát setkaly a já jsem o to lepší,“ uvedl dokumentarista Michael Moore.

Zpěvák se zasloužil třeba o popularitu písně We Shall Overcome (Jednou budem dál), která se stala hymnou amerického hnutí za občanská práva. Nebyla ale jediná, již proslavil: do té doby improvizovaného textu kubánské Guantanamery vložil verše velkého kubánského básníka Josého Martího a obliby se dočkaly i This Land Is Your Land (Ta zem je tvá zem) z repertoáru Woodieho Guthrieho nebo Goodnight Irenez z repertoáru Leadbellyho.

V padesátých letech byl Seeger členem folkového kvarteta The Weavers, v šedesátých letech se prezentoval hlavně jako autor protestsongů. Duši aktivisty nezapřel ani v pozdním věku. V říjnu 2001 se např. připojil k protestujícím na akci Okupujte Wall Street namířené proti společenské a ekonomické nerovnosti.

Muzikant byl znám svými komunistickými postoji a prosovětskou orientací, často vyjadřoval také nelibost nad úvahami prezidenta Roosevelta o válečné konfrontaci s nacistickým Německem. Tento názor změnil až v roce 1941, kdy došlo k napadení Sovětského svazu. Komunistickou stranu Seeger opustil šest let před tím, než Chruščov odhalil Stalinovy zločiny. I poté se však držel levicových názorů.

Seeger již v roce 1964 vystupoval v tehdejším Československu a koncertní záznam byl o rok později vydán ve zkrácené podobě na supraphonském titulu Zpívá Pete Seeger.