Havířov zápolí o Směrník. Poškozený unikát má zachránit petice

Havířov - Radní z Havířova se rozhodli zbourat (případně prodat) takzvaný Směrník. Dílo akademického sochaře Václava Uruby, které stojí před havířovským nádražím, je v havarijním stavu. Zachránit ho snad může vzniklá petice.

Havířovský Směrník se rozpadá (zdroj: ČT24)

Zblízka už si Směrník nikdo prohlédnout nesmí. Socha z pohledového betonu je údajně pro své okolí nebezpečná, a byla proto ohrazena. Podle radnice nejde opravit a měla by být zbourána. „Už v roce 2012 se řeklo, že to není opravitelné. A stav se fakt zhoršuje,“ tvrdí Blanka Mandáková z odboru školství a kultury magistrátu města.

„Právě proto, že se to zhoršuje, jste s tím měli něco dělat,“ oponuje Jakub Ivánek z Ústavu pro regionální studia Filozofické fakulty Ostravské univerzity, který inicioval petici za záchranu unikátní sochy. Podle odborného posudku, který má Ivánek k dispozici, je možné Směrník opravit za osmdesát tisíc korun.

Doklad brutalistního stylu

„Budova nádraží v bruselském stylu od architekta Josefa Hrejsemnou byla před demolicí uchráněna, avšak soše, která je jejím samozřejmým prvkem, hrozí nadále zánik. Jde přitom o významný doklad brutalistního stylu, který se u nás začal prosazovat v době politického uvolňování ve druhé polovině šedesátých let,“ píše se v petici (celý text zde).

„Tyhle fyzické drobnosti na tváři města propojují životy odcházejících a nadcházejících generací a dodávají městu životadárnou historii, díky níž jeho obyvatelé nemusí žít v časovém vakuu neustále se překrývajících vlivů jak politických, tak ekonomických. Havířov si podle mě potřebuje zachovat určitou stabilitu, aby se v něm skrze tyto místa mohl zabydlet a uchovat určitý duch místa,“ uvedl k petici anonymní diskutér.

Za symbolickou korunu

Jenomže zastupitelé přesto rozhodli, že stávající socha zmizet musí. „Socha Směrník před havířovským nádražím bude odstraněna, pokud se nejpozději do 15. března letošního roku nepřihlásí případný zájemce, který by ji za symbolickou korunu odkoupil a na vlastní náklady z vyhrazeného prostoru odstranil,“ uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

  • Město už oslovilo několik galerií s nabídkou na odkoupení sochy, žádná zatím na nabídku nereagovala. Pro jakoukoli manipulaci se sochou, včetně demolice, potřebuje navíc město souhlas dědice, kterého se však dosud nepodařilo vypátrat. 

Minulý týden Směrník na žádost města zaměřoval a zkoumal sochař a restaurátor Martin Kuchař. Město po něm žádá důkladnou digitální vizualizaci sochy, podle které by se dala v budoucnu vytvořit přesná kopie. „Pro mě by určitě bylo řešením vytvořit dokonalou kopii,“ říká Kuchař, které také nechce o sochu přijít: „Konvenuje s architekturou nádraží a patří sem. A hlavně jsem Havířovák, takže by mi chyběla.“