Ruská zavařenina zapatlala i liberecké divadlo

Liberec - Hra současné ruské autorky Ludmily Ulické Ruská zavařenina, která odkazuje na Višňový sad Antona Pavloviče Čechova, se české premiéry dočkala na ostravské Komorní scéně Aréna v režii Ivana Rajmonta. Sklidila velký úspěch jak u publika, tak u divadelních kritiků. V prestižní anketě Divadelních novin získala cenu za nejlepší inscenaci. Takový úspěch pochopitelně vzbudil zájem i jiných scén. Další nastudování nyní připravilo divadlo F. X. Šaldy v Liberci, které ke spolupráci přizvalo stejného režiséra.

Ivan Rajmont prohlásil, že koncepci, která se osvědčila, neměl důvod měnit. „Ale pravda je, že do toho vstupují jiní herci, s jinou zkušeností, takže o tu novou zkušenost je hra obohacená. Prostě bude jiná,“ dodal režisér.

Hra zavede diváky do současné ruské rodiny. Její členové žijí nedaleko Moskvy v domě, kde nic nefunguje. Postavy mají předobraz v hrdinech Čechovových her a hlavní situace vychází přímo z Višňového sadu.

Ruská zavařenina v Liberci (zdroj: ČT24)

„V textu najdeme odkazy i na další Čechovova dramata, jsou zde variace situací a dialogů ze Tří sester, Racka i Strýčka Váni. Právě text hry je jednou z největších hodnot této inscenace. Je téměř učebnicovou ukázkou postmodernismu v dramatické tvorbě. Příkladná je práce autorky s intertextualitou. Je zde mnoho vztahů k jiným textům, celkem prosvítají vztahy známé z příběhů a postav jiných her a vše odkazuje k jedinému známému rčení: všechno souvisí se vším. Znalost Čechovova díla však není pro diváka podmínkou porozumění, souznění ani katarze. Ruská zavařenina je naprosto svébytné dílo,“ uvádí ve své recenzi pro Český rozhlas Ladislav Vrchovský.

Obraz rozkládajícího se světa, rozkládající se rodiny a rozpadajících se osobností nyní Rajmont přenesl na sever Čech, kde všichni zúčastnění očekávají neméně vstřícné přijetí. Premiéra v divadle F. X. Šaldy je 31. ledna.