Více než čistě taneční slast. V Praze hraje Jon Hopkins

Praha – V těchto dnech vrcholí multižánrový Spectaculare. Jednou z největších hvězd je britský hudebník a producent Jon Hopkins. Držitel dvou nominací na cenu Mercury Prize odehraje své první české vystoupení dnes večer v pražském Paláci Akropolis.

Jon Hopkins hraje v Praze (zdroj: ČT24)

Jon Hopkins byl fanouškem elektronické hudby od dětství, jako dvanáctiletý ale také začal studovat hru na klavír, nejdříve si oblíbil Ravela, potom Stravinského a o pár let později melodie z jejich děl propojil na svém prvním albu Opalescent (2001).

V dalších letech Hopkins pracoval na několika deskách s vizionářem Brianem Eno, který je považován za zakladatele ambientu. Společně pak produkovali úspěšná alba Coldplay Viva la Vida or Death and All His Friends (2008) a Mylo Xyloto (2011).

  • „Tvoří osobité, náladotvorné elektronické skladby, v nichž syntezátorové riffy i beaty slouží k jiným účelům, než je čistě taneční slast,“ představují Hopkinse pořadatelé.

Spolu s folkovým bardem jménem King Creosote natočil roku 2011 desku Diamond Mine, která získala nominaci na prestižní Mercury Prize. Na pražském koncertě v Paláci Akropolis představí své aktuální album Immunity. To vyšlo po čtyřleté odmlce a svého autora definitivně vrátilo na vrcholné pozice současné elektronické scény.

Jona Hopkinse doplní aktuální výrazný objev elektronické scény, švýcarský hudebník Frederic Robinson, který míchá drum'n'bass se soudobou vážnou hudbou.

Další informace hledejte na stránkách festivalu.

Vydáno pod