Brněnská filharmonie rockuje o Atom Heart Mother

Brno – Do repertoáru Brněnské filharmonie přibyla nejdelší, téměř půlhodinová skladba skupiny Pink Floyd. Její Atom Heart Mother zahrají filharmonici poslední dva lednové dny s rockovým doprovodem.

  • "Proč nabízíme díla z oblasti současné vážné hudby spolu s rockovou klasikou Pink Floyd? Koncepce programu symbolicky odráží vzájemné ovlivňování rockové a vážné hudby, k němuž docházelo od konce 60. let. Hudba Pink Floyd se od jisté doby začala ubírat směrem k náročnějším prokomponovaným kompozicím, v nichž je vliv moderní vážné hudby patrný," vysvětlil dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Páté album Pink Floyd Atom Heart Mother vyšlo v říjnu 1970 a stalo se prvním nahrávkou kapely, která se v britském žebříčku dostalo na první místo. Deska se stala mezníkem ve vývoji skupiny na její cestě k progresivnímu a symfonickému rocku. Důležitou roli na ní hraje žesťová sekce orchestru a sbor. Legendárním se stal i obal desky, na němž je vyobrazena pasoucí se kráva; když jej prý poprvé viděli šéfové vydavatelské firmy EMI, reagovali výkřikem Zbláznili jste se? Chcete tuhle společnost zničit?

Úvodní a zároveň titulní skladba Atom Heart Mother zabírá celou první stranu původní gramodesky a svou délkou 24 minut je nejdelší skladbou Pink Floyd, kterou skupina oficiálně vydala. Název se zrodil zcela náhodně: když členy kapely žádný vhodný nenapadal, podívali se do novin, kde objevili článek o 56leté matce, která měla kardiostimulátor s atomovým pohonem.

„Dneska je trend, že se hrají crossovery světových kapel, ale někdo musí tu hudbu zinstrumentovat pro orchestr. Takových projektů je celá řada. Zato tento kousek je zvláštní tím, že je v originální verzi, jak ji Ron Geesin v roce 1971 zinstrumentoval,“ upozornil dirigent Stanislav Vavřínek.

  • "Atom Heart Mother jedinečným způsobem propojuje rockovou kapelu se symfonickým zvukem. Je jedinečná v tom, že tenkrát nebylo nic nového hrát s orchestrem, ale orchestr byl jen doprovodná složka a rockové kapely si exhibovaly a vyhrávaly svoje sóla. Tady je to naopak - kromě prostřední pasáže, která opravdu patří Pink Floyd. Ale jinak je kapela velice upozadněná a doprovází dechovou sekci či violoncellové sólo a sbor. V historii rocku a spojení rocku s klasikou je to jedinečný a neopakovatelný počin," domnívá se i violoncellista Jiří Bárta.

Kromě něj přizval brněnský symfonický orchestr na koncert také Český filharmonický sbor a rockové uskupení Atom Heart Mother Band. Nejdelší, takřka půlhodinovou skladbu Pink Floyd v programu doplní minimalisticky laděné skladby dvou současných skladatelů: Sira Johna Tavenera a Johna Adamse.

Jedna z moderních skladeb bude mít nakonec nečekaný symbolický rozměr. „V době, kdy byl program koncertů sestavován, jsme nemohli tušit, jak aktuální bude zařazení právě Tavenerovy skladby Svjatyj, jejíž staroslověnský text se přednáší při pravoslavných pohřbech během vynášení rakve z chrámů. Vzhledem k nedávnému úmrtí Sira Johna Tavenera, který zemřel loni v listopadu, se provedení skladby Svjatyj stává i neplánovaným uctěním památky tohoto významného skladatele,“ dodal Mikeš.

Koncertem filharmonie navazuje na předchozí projekty, které netradičně spojovaly zvuk symfonického orchestru například s pěveckým kvartetem 4TET, romskými písněmi Idy Kelarové nebo skladbami kapely Queen.