Hrady a zámky větrají, letošní sezona už leckde začala

Praha – Některé hrady a zámky se probouzejí ze zimního lednového spánku a otevírají své brány. Jedním z nich je třeba Karlštejn, který nabízí kopie královské a císařské koruny a který si teď návštěvníci mohou prohlédnout každý víkend. Zimní okruh nabízí také zámek Lednice se svým vyhřívaným skleníkem.

Hrady a zámky se probouzejí z lednového spánku (zdroj: ČT24)

Leckteré příchozí brzké otevření Karlštejna překvapilo, většinou se totiž otevírá kolem dubna. Hrad letos vsadí na osvědčené akce z minulých let, mezi nimi třeba Královský průvod nebo Královské vinobraní.

Nejsou to ale jediné památky, které návštěvníky lákají. Hrad Švihlov na Klatovsku už chystá letní novinky: projížďky na lodičce po vodním příkopu podél hradní zdi nebo změna ve druhém prohlídkovém okruhu. Hrad také čekají rekonstrukce, a tak se zájemcům představí v novém. Švihov je jedna z mála památek v kraji, která je otevřená i v zimě. Návštěvníci nechodí do samotného hradu, ale do výstavního sálu, kde se pořádají různé expozice.

V Mnichově Hradišti zase provádějí inventuru. Bere se kus po kuse, aby nic nezůstalo opomenuto. To, že jsou menší památky teď zavřené, neznamená, že se uvnitř nic neděje.

Státní hrady a zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu loni navštívilo čtyři a čtvrt milionu lidí.

  • 40 procent – na tolika památkách se loni zvýšil počet návštěvníků
  • 328 tisíc – tolik lidí navštívilo loni zámek Lednice a učinilo z něj tak nejnavštěvovanější památku roku 2013
  • 218 tisíc– tolik návštěvníků loni zase vidělo Karlštejn, který se stal nejnavštěvovanější památkou ve středních Čechách.
Hrad Karlštejn
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Ne všechny hrady a zámky se však radovaly z vysoké návštěvnosti. Správci vidí za úbytkem příchozích hlavně počasí - loňská dlouhá zima na začátku roku, po níž přišly v červnu povodně a následná tropická vedra. Příchod podzimu a zimy se na konci roku zase oddálil a obrat zase o něco vzrostl.

Tento víkend také lidé můžou zadarmo navštívit Národní galerii v Praze. Připomíná si totiž dvou sté osmnácté výročí založení Společnosti vlasteneckých přátel umění, na kterou později navázala.