Zazvonil zvonec a divadla je konec. Ústecká činohra zavřela

Ústí nad Labem - Ze dne na den zavřela jedna z nejvýznačnějších divadelních scén v Česku. Činohernímu studiu v Ústí nad Labem došly finance, a tudíž nemá na provoz. Magistrát totiž bez předchozího upozornění změnil podmínky udělení dotace. Činohra končí po víc jak čtyřiceti letech. Vydržela dokonce i totalitu, kdy proslula nezvykle velkou mírou svobody slova.

Zazvonil zvonec a divadla je konec. Ústecká činohra zavřela (zdroj: ČT24)

To, že budou hrát nejspíš naposledy, se herci dozvěděli až po příchodu do práce. Celý soubor teď čeká na to, co přesně se bude dít. Umělecký šéf Filip Nuckolls ale přiznal, že včerejšek byl posledním dnem, na který jim stačí výplaty.

Činoherní studio bylo mezi veřejností velice populární. Ročně ho navštíví na čtrnáct tisíc diváků. Poslední představení – příznačně tragédie Romeo a Julie - se vyprodalo do posledního místa. Management do sálu pustil dokonce i diváky bez lístku, kteří se chtěli rozloučit.

Město má k dispozici na scénu v letošním rozpočtu sice dvanáct milionů, činohra však počítala s tím, že peníze záhy dostane. Radní ale před dvěma dny změnili pravidla, a tak na dotace dosáhne ten, kdo nejprve předloží nejlepší projekt. Činohra tak nemá jistotu, že vyhraje a divadelní kasa je už nyní skoro prázdná.     

Za totality se divadlo stalo známým, když se zdejší umělci postavili proti cenzorským zásahům. Svou hereckou kariéru tady začínal Jiří Schmitzer, Ivana Chýlková nebo Jiří Bartoška. „Je to osobnost vedle osobnosti,“ prohlásil na adresu současných kolegů Bartoška. „Rád bych věděl, jestli se za dva roky bude znát jméno toho, který o tom rozhoduje,“ dodal.

„Jde o to jenom, aby to financování bylo průhledné, aby bylo čisté vůči veřejnosti,“ vysvětlil radní Ústí Jan Eichler. Dokud se situace nevyřeší, zůstane divadlo zavřené. Musí navíc vrátit vstupné na zrušená představení. Při jakýchkoliv dotazech se mají diváci na divadelníky bez obav obracet na internetových stránkách.