Zemřel dr. Rolfe z Norimberského procesu. Herci Schellovi bylo 83 let

Vídeň – Na klinice v Innsbrucku zemřel populární švýcarský herec Maximilian Schell. Držiteli Oscara a Zlatého glóbu za film Norimberský proces bylo osmdesát tři let a jeho zdraví selhalo po náhlém, avšak těžkém onemocnění. Smutnou zprávu přinesla agentura DPA s odvoláním na Schellovu agentku.

Schell se s oscarovým oceněním nesetkal pouze při Norimberského procesu z roku 1961, kde si zahrál obhájce Rolfeho. V průběhu kariéry se o další zlatou sošku pokoušel ještě třikrát. Jako režisér byl nominován za přepis díla První láska Ivana Sergejeviče Turgeněva a v sedmdesátých letech oslovil akademiky jako herec se snímky The Man in Glass Booth a Júlia.

V padesátých letech se dostal na prkna mnoha západoněmeckých scén, ostatně debutoval na Broadwayi. Na filmovém plátně se poprvé ukázal v roce 1955, krátce nato, po něm sáhl Hollywood.

Rodák z Vídně vyrůstající ve Švýcarsku několikrát navštívil také Česko. V roce 1968 nastudoval v divadle v Mnichově Hamleta a představení, které se odehrálo 21. srpna, věnoval svým přátelům v Československu. V závěru hry zazněla na důkaz úcty dokonce československá hymna.

Maximilian Schell v Norimberském procesu
Zdroj: ČT24/ČT

Bývalý filmový partner Marlona Branda ze snímku Mladí lvi byl mimo jiné kmotrem hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie.

Maximilian Schell vyrůstal v Curychu, kam s rodiči emigroval v roce 1938 po obsazení Rakouska nacistickým Německem. Město bylo tehdejším centrem němackojazyčného kulturního světa, a tak mladík tíhnul ke studiu umění. Studoval germanistiku, dějiny umění, literaturu a divadelní a hudební vědy. Přesto se málem stal fotbalistou. V roce 1952 však odešel do Bernu studovat herectví, u nějž posléze zůstal. Uplatnil se také jako režisér a producent.