Na zemi nebo ve vzduchu, Airground La Putyky zvládá obojí

Praha – Cirk La Putyka otevře sezonu roku 2014 novým představením. Je komornější a víc se v něm tančí i zpívá. V intimním příběhu nazvaném Airground hledá samostatnost dívka, která přišla o oba rodiče. I přes smutný obsah ale soubor slibuje hlavně zábavu. O tu se netradičně postarají pouze tři akrobatky a jeden muzikant.

Obyčejní lidé hledají balanc v životě, akrobati ze souboru La Putyka ale spíš ve vzduchu. Zbrusu nový kus ukazuje, co se stane, když člověka sváže tragédie, a vybízí k otázce, zdali se vůbec někdy dokáže vrátit na zem. Dívčini rodiče jsou tady znázorněni ve vzduchu a ona sama je na zemi, proto tedy název Airground.

Airground má premiéru dnes večer v La Fabrice. Kvůli zahraničním projektům souboru budou další reprízy až na jaře.

Představení je jiné už jen tím, že v něm převažují dámy. „Tím, že jsme tři holky, tak jsme jiný tým a má to zase trochu jiný feeling,“ popsala akrobatka Anna Schmidtmajerová. Ostatně právě od ní a jejích dvou kolegyň vzešel prvotní nápad na představení. Kromě nich se ale divák nově setká s tancem, do nějž jsou zapleteny akrobatické prvky a naopak. Choreografem vystoupení je Tomáš Rychetský, jenž naposledy spolupracoval s Národním divadlem.

I hudba zní jinak. „Je v ní motiv zhudebněné básně od Charlese Baudelaira,“ vysvětlil muzikant David Hlaváč. V básni jde o to, aby člověk vzlétnul, a čím výš jde, tím víc se dostává za své hranice. Ve hře zase dominuje poselství, že když se člověku nedaří a je na pokraji svých sil, tak přijde moment, kdy se to obrátí k lepšímu.

Letos v dubnu uplyne pět let od založení La Putyky. „Myslím, že jsme toho vyzkoušeli hrozně moc,“ řekl principál Rostislav Novák. „Je možné objevovat cokoliv a zajít se dá ještě dál, ale kam až, to sám ještě ani nevím. Záleží na fantazii,“ uvedl.