Sto zvířat: Chceme dětem říct, že život není jednoduchý

Praha – Jakou muziku poslouchají malé děti? Podle kapely Sto zvířat ne moc dobrou. I proto nahrála desku, prostřednictvím které se jim snaží odhalit jiné hudební žánry, než slýchávají v rádiích. Album Tlustej chlapeček se včelou na kalhotách je dost možná jen labutí výkřik, i tak ale zatím docela zabírá. Desku pokřtili dnes na speciálním dvojkoncertě v pražském Paláci Akropolis.

Zpěvák Jan Kalina se svými spoluhráči z kapely dělal menší počty. Při nich zjistil, že celkový počet jeho spoluhráčů je osmnáct. A tak pro ně vznikla deska. Texty jsou klidně i dvacet let staré, hudba je ale současná a vypráví o holubech z nosu, ušním mazu i lamách. Jaké je vlastně poselství pro děti? „Chceme jim říct, že život není jednoduchý,“ vysvětlil Kalina.

Za své ikony z mládí považuje Zdeňka Svěráka s Jaroslavem Uhlířem nebo Petra Skoumala. Právě ti byli v české pop music pomyslným ostrůvkem hudební radosti. Po jejich vzoru se snaží dětem nepodlézat, ale zároveň je zase nepřeceňovat.

Sto zvířat / Tlustej chlapeček se včelou na kalhotách
Zdroj: ČT24/Sto zvířat

Sto zvířat své turné k této desce rozděluje na dvě části: odpolední a večerní. Odpolední show je určená těm nejmenším, kteří se během hodiny vyřádí, a večer si skáčkovou sestavu přijdou poslechnout starší. Tlustej chlapeček totiž dokáže oslovit i klasické dospělé fanoušky. Zvířata totiž koncertují již dvacet čtyři let, a tak s nimi logicky stárne i jejich publikum. Další album vyjde za dva roky, a to už bude právě pro ně.