Festival bulharského filmu vykopne Christo Stoičkov

Praha - V sále Evropského domu v Praze začíná šestý ročník festivalu bulharských filmů. Soudobou bulharskou kinematografii představí tři hrané snímky a tři dokumenty. Festival dnes večer otevírá celovečerní dokument Borislava Koleva o výjimečné sportovní kariéře a divokém osobním životě slavného fotbalisty Christa Stoičkova.

Dobromir Grigorov: Každý film má svého diváka (zdroj: ČT24)

„Každý z šesti filmů klade důraz na osobnost, na nějakou zajímavou postavu,“ představuje přehlídku organizátor Dobromir Grigorov. Šestý ročník festivalu bulharských filmů se koná od pondělí třetího do soboty osmého února a na každý večer připadá jeden snímek. Filmy se promítají v kině Lucerna a v sále Evropského domu.

Dvakrát tři

„Rozhodli jsme se, že první tři filmy budou dokumentární. Od čtvrtka do soboty následují hrané filmy,“ doplňuje Grigorov. Druhým filmem je dokument Vitoša Ljubomira Mladenova, který vypráví o ikonickém pohoří v blízkosti Sofie ohroženém zájmy oligarchů. Dokumentární polovinu týdne uzavírá Cvetanka režiséra Julijana Tabakova, který skrze příběh své babičky zachycuje život v Bulharsku během téměř celého dvacátého století.

Hrané filmy zastupuje milostné drama režiséra Petara Popzlateva Já jsem ty podle románů Dimitara a Theodory Dimových. Páteční večer patří akční komedii Pistole, kufr a tři smradlavé popelnice mladého režiséra Georgi Kostova. Celou přehlídku v sobotu zakončí drama Emila Christova Barva chameleona podle knihy Vladislava Todorova Zinkograf.

Slavnostní zakončení festivalu v sobotu odpoledne doprovodí akce Bulharské kino - bulharské víno, kde si diváci mohou pohromadě vychutnat víno, kinematografii a hudbu. Festival dále doprovází výstava Bulharský komiks v Evropském domě a v kavárně Lucerny. Všechny filmy jsou opatřeny českými i anglickými titulky.

Kompletní program a další informace hledejte zde.

Vydáno pod