Komedií roku je Zelenkova Dabing Street

Pardubice - Přehlídku divadelních komedií Grand festival smíchu letos ovládla inscenace Dabing Street Dejvického divadla. Inscenace získala titul komedie roku, hlavní cenu studentské i odborné poroty. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si odnesl Martin Myšička, který v komedii hrál moderátora Michala.

Výsledky 14. ročníku festivalu smíchu dnes večer vyhlásilo Východočeské divadlo při Galavečeru smíchu. Drsná komedie Dabing Street, kterou napsal Petr Zelenka, měla premiéru předloni v prosinci. Scenárista a režisér v ní spojil dvě věci, ve kterých jsou Češi s nadsázkou opravdu dobří: dabing a alkoholismus.

Moderátor Michal si pronajme zadlužené dabingové studio, které považuje za ideální úkryt, protože se rozhodne přestat pít. Majitelce studia se velkorysý nájemce hodí. Alespoň má na výplaty pro své tři zaměstnance. Michal je nejdřív šarmantní společník s výbornými konexemi. Alkohol jej postupně z euforie dostává do deprese (více čtěte zde).

U diváků nejvíc uspěla komedie Sluha dvou pánů. Situační komedii Carla Goldoniho z roku 1745 nastudovalo Moravské divadlo Olomouc (více čtěte zde).

Nejlepší ženský herecký výkon podle poroty předvedla Pavlína Štorková. Herečka Klicperova divadla se divákům představila v roli Charlotty v komedii Soudce v nesnázích.

Třetím rokem festival uděluje také Cenu génia smíchu, kterou letos získal Jan Borna, režisér představení a scénických kabaretů v Divadle v Dlouhé.

Galavečer smíchu završil týdenní festival nejlepších českých komedií. Vyhlášením diváky provázeli herec Ladislav Špiner a moderátorka Jolana Voldánová. Diváci mohli zhlédnout i ukázky z nového muzikálu Jeptišky, který v Pardubicích nastudoval Lumír Olšovský.