Ochuzený národní Trialog zahájila Zahradní slavnost

Brno - Zahradní slavnost Václava Havla v podání pražské první scény zahájila v Brně přehlídku českých a slovenských národních divadel Trialog 2014. Na festivalu letos chybí tradiční účastník Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy. „Je to otázka financí. Přivézt velké představení stojí nemalé peníze,“ vysvětluje Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno.

Přehlídku Trialog začalo Národní divadlo Brno organizovat hned po rozpadu Československa. Cílem bylo udržet kontakty mezi činoherními soubory národních divadel na území bývalého státu. Některé ročníky Trialogu obohatili hosté ze zahraničí, případně mimořádné inscenace jiných souborů z Česka a Slovenska.

Aktuální 22. ročník patří kvůli absenci Ostravy k těm chudším. Podle Glasera hrozilo, že rozpočet přehlídky skončí v minusu. S problémy se potýká i sama brněnská scéna. „Věřím, že dodnes v Národních divadlech pracují špičkoví tvůrci, jestli jim divadla mohou nabídnout špičkové podmínky, je otázka. V Brně tomu tak momentálně není,“ přiznává Glaser.

Martin Glaser: Přivézt velké představení stojí nemalé peníze (zdroj: ČT24)

Přehlídku Trialog 2014 zahájila Havlova Zahradní slavnost. Příběh o kariérním vzestupu „antihrdiny“ Huga Pludka, založený na přívalu frází a slovních hříček, absurdních přísloví a tragikomických situací, režíroval Dušan Pařízek.

Festival pokračuje v úterý Ostře sledovanými vlaky v podání činohry Národního divadla Brno. Inscenaci podle předlohy Bohumila Hrabala režíroval Ivo Krobot, premiéru měla koncem ledna. Ve středu přehlídku uzavře Slovenské národní divadlo s představením Koně se také střílejí v režii Martina Huby. Největší divácký zájem poutá bratislavská inscenace, na kterou dva dny před jejím uvedením zbývají poslední volná místa.

Podrobnosti hledejte zde.