Ocenění Annie Awards posunulo Ledové království blíže k Oscarovi

Los Angeles – Animované snímky minulého roku přebíraly ocenění v prestižní soutěži Annie Awards. Pozornost poutala zejména kategorie nejlepší snímek. Může totiž napovědět, kdo letos získá i Oscara. Horkým favoritem se po umístění na první příčce stává Ledové království. Příběh z dílny Disney Pictures bojuje v Oscarech i o cenu za nejlepší původní píseň.

Ceny Annie Awards (zdroj: ČT24)

Japonský tvůrce Katsumira Otomo na Annie Awards získal cenu za celoživotní dílo. „Byl jsem velmi překvapen, víte, já nikdy nepracoval na ničem, co dostalo nějakou cenu. Tak jsem velmi překvapen,“ prohlásil oceněný tvůrce, kterého proslavil již film Akira. Po své premiéře roku 1988 se stal kultovním filmem.

Cenu Winsora McCaye, pojmenovanou po slavném animátorovi obdržel Steven Spielberg.

Annie Award je americké ocenění za úspěchy v animaci. Je udělované v Los Angeles pobočkou Mezinárodní asociace animovaného filmu od roku 1972. Původně bylo navrženo tak, aby hodnotilo celoživotní příspěvky animaci v oblastech výroby, režie, animace, výpravy, scénáře, dabingu, zvuku a zvukových efektů atd. V roce 1992 byla na počest animace jako celku vytvořena kategorie Best Animated Feature.

Členství v ASIFA-Hollywood se skládá ze tří hlavních kategorií: všeobecný člen, patron a student. Vstup do ASIFA-Hollywood je po zaplacení členského poplatku umožněn profesionálům, studentům i fanouškům animace. Všichni členové ASIFA-Hollywood mohou hlasovat o vítězi. Letošní 41. ročník rozdal celkem 35 žánrových ocenění.