Sto let feťáka Burroughse: Pozor na vymývání mozků!

St. Louis - Pro jazykové a narativní experimenty bývá řazen po bok Jamese Joyce, pro sugestivní varování před totalizující se společností je srovnáván s Georgem Orwellem. Jeho Nahý oběd z roku 1959 patří mezi klíčové romány dvacátého století. Od narození amerického spisovatele Williama Sewarda Burroughse uplyne 5. února rovné století.

William Seward Burroughs se narodil roku 1914 v St. Louis v Missouri v dobře situované rodině. Dědeček vynalezl první kalkulačku a založil továrnu na sčítací stroje. Nadlouho první literární pokus napsal William v osmi letech, deset stránek Autobiografie vlka.

Na Harvardově univerzitě vystudoval literaturu, jeden rok navštěvoval přednášky na medicíně ve Vídni. V té době navštívil i Prahu. V roce 1938 se vrátil na Harvard, kde dále studoval archeologii a antropologii. Unaven akademickým životem však odchází z univerzity a střídá mnoho zaměstnání: pracuje jako barman, redaktor, detektiv…

Kmotr beat generation

Roku 1944 propadá drogám, což končí těžkou patnáctiletou závislostí. Z relapsů se nevymaní do konce života. V té době se setkává s Allenem Ginsbergem a Jackem Kerouakem a přátelství trvale ovlivní jejich životy i světovou literaturu. Vzdělaný Burroughs mladíky zavěcuje do filologie a filozofie, čímž se stává kmotrem beatnické generace.

První manželství s Ilse Kapperovou končí rozvodem v roce 1946. Kvůli problémům se zákonem odchází raději se svou druhou ženou Joan Vollmerovou do Mexika, kde se roku 1951 stane zlomová, tragická událost, kterou Burroughsův dobrý známý a autor jeho životopisu Barry Miles líčí takto: „Tu noc Burroughs hodně pil, a když se pokoušel sestřelit pohár z hlavy své manželky, zastřelil ji.“

Allen Ginsberg a William S. Burroughs, nedatovaný snímek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Burroughs (podle vlastních slov posedlý zlým duchem) následující roky bloudí po světě, experimentuje s drogami a začíná systematicky psát. Řada jeho knih vyšla také v českém překladu: prvotina Feťák, Nova Express, Dopisy o yage, Teplouš nebo Ohyzdný duch. Ve většině svých knih zhusta popisuje také své homosexuální vášně.

Jeho nejslavnějším dílem je bezpochyby Nahý oběd, na kterém začal pracovat roku 1954 v marockém Tangeru. Kniha, která byla po několika letech zběsilé práce dokončena jenom díky intervencím nadšeného Kerouaka s Ginsbergem, se stala jedním z největších skandálů v dějinách moderní literatury. V Americe vyšla tiskem roku 1964 a brzy byla coby obscénní zakázána. Po dvou letech však soudy vyšší instance knihu zákazů zprostily.

Podívejte se na rozhovor s Josefem Rauvolfem:

Nahý oběd patří podle mnohých mezi nejvýznamnější knihy dvacátého století. Satirické a groteskní vyprávění kloubí mnohé úhly pohledu a různé žánry: román je vtipnou detektivkou, antiutopií, autobiografií i stylistickým experimentem. Především se však jedná o pozoruhodné varování před zotročením člověka, které hrozí od vlád i korporací.  

  • Allen Ginsberg o Nahém obědu řekl: „Je to příručka, jak se bránit totalitnímu brainwashingu, a když si Nahý oběd přečtete, jste v průběhu četby svým způsobem chytřejší než na začátku. Jste skeptičtější. Také metoda, jakou je kniha napsána, je velice zajímavou aplikací všech spisovatelských technik tohoto století na románovou formu, včetně koláže, montáže a střihu.“

Brokovnicové obrazy

Burroughs se vždy snažil protrhnout blánu běžného, ordinérního vnímání skutečnosti, ať už pomocí „střihů“, kdy náhodně kombinoval úryvky z různých knih, celodenního zírání do zrcadla nebo výtvarného umění. Kromě řady literátů ovlivnil výrazně i rockovou hudbu: jeho vliv lze číst ve tvorbě Davida Bowieho nebo Lou Reeda. Popularitu Nahého oběda na začátku devadesátých let podpořil stejnojmenný film Davida Cronenberga.

S tragicky zabitou Joan Wollmerovou zplodil Burroughs syna Williama, který se také stal uznávaným spisovatelem, také hodně pil a užíval drogy a zemřel v roce 1981.

William Seward Burroughs strávil své poslední roky v kansaském Lawrence s půltuctem milovaných koček a sbírkou pušek, jimiž střílel do plechovek od barvy a napodoboval tak umělecká díla Jacksona Pollocka. Zemřel druhého srpna 1997.