64. Berlinale hlavně válčí. Začíná boj o Medvěda

Berlín - George Clooney patří k pravidelným hostům festivalu Berlinale. Chybět nebude ani na 64. ročníku, který startuje 6. února a na nějž přiveze svůj nejnovější snímek. V dvacítce filmů ucházejících se o hlavní cenu Zlatý medvěd ale není, stejně jako (také už pravidelně) český zástupce.

V Berlíně se bude letos promítat 409 titulů, drobná česká stopa se v nich přece jen najde - ve slovenské dokumentární fikci Sametoví teroristé, již koprodukovala Česká televize, a také v dětském dobrodružství německého režiséra Markuse Dietricha s názvem Sputnik.

V hlavní soutěži se utká dvacet filmů. Zatímco středo- a východoevropské kinematografie se do ní dostalo pomálu, silné zastoupení má Čína. "Uvede například drama z problematické provincie Sin-ťiang, které musel jeho tvůrce několikrát přestříhat, protože se státním úřadům zdálo příliš kritické. Je tu i příběh o slepcích, kteří dělají masérský kurz, a také žánr, na nějž nejsme z rukou čínských tvůrců příliš zvyklí - klasická detektivka s názvem Noční vlak," přiblížil nabídku zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Bez šance na cenu letos není německý zástupce. "Pozornost místního publika přitahuje film režisérky Feo Aladagové, protože podle kritiků by jeho prostřednictvím mohlo Německo po deseti letech zaútočit znovu na Zlatého medvěda. Film Mezi světy si za námět vybral příběh německého vojáka nasazeného v Afghánistánu," prozradil Jonáš.

Grandhotel Budapešť
Zdroj: ČT24/Berlinale

Válečná témata letošní ročník přitahuje. Počítá se k nim i zahajovací film Grandhotel Budapešť, v němž režisér Wes Anderson mísí komediální a dramatický pohled na nástup nacistů ve 30. letech. Do Berlína by snímek měli doprovodit herci Ralph Fiennes a Bill Murray. 

Ten může zároveň představit další film, na nějž bude jistě také upřena pozornost. Zahrál si totiž ve snímku Památkáři - spolu s Mattem Damonem, Johnem Goodmanem či Georgem Clooneym, který je i režisérem, spoluscenáristou a producentem dramatu. I on si pro svůj autorský počin zvolil hitlerovské Německo. Jeho Památkáři jsou vojáci, kteří pátrají po uměleckých dílech ukradených nebo zabavených nacisty. Kromě Clooneyho se ke skupině přidal Matt Damon. „Shodou okolností se trefil do tématu, které je v Německu aktuální. Vzpomeňme, že minulý rok byla objevena sbírka 1 400 obrazů, jejíž část nejspíš pochází z nacistických loupeží,“ připomněl Jonáš. 

Památkáři budou uvedeni jako nesoutěžní titul hlavní soutěže, stejně jako fantasy thriller Kráska a zvíře francouzského režiséra Christopha Ganse a Nymfomanka Larse von Triera, již Berlinale promítne v necenzurované verzi.

Vítězové budou vyhlášeni 15. února. Porotě předsedá producent James Schamus, jenž má na kontě třeba oscarovou Zkrocenou horu, a zasedne v ní mimo jiné Christoph Waltz, rakouský herec, který se uchytil ve filmech Quentina Tarantina (Hanebný pancharti, Nespoutaný Django). Jistý už je majitel Stříbrného medvěda za celoživotní dílo - převezme jej britský režisér Ken Loach, od něhož aktuálně můžete v Česku zajít do kina na dokument Spirit of 45.