Slon a mravenec Daisy Mrázkové si to dupou ve Vršovicích

Praha - V nedávno otevřeném pražském obchodu a galerii jednoho z nejlepších nakladatelství dětské literatury v Česku Baobab byla zahájena výstava originálů ilustrací z knihy Slon a mravenec Daisy Mrázkové. Mírně potemnělé ilustrace legendární malířky a ilustrátorky jsou k vidění na adrese Krymská 29, Praha 10 do 1. března.

Dnes již klasický bilderbuch Slon a mravenec vyšel poprvé ve věrné barevnosti v prosinci 2013 právě v nakladatelství Baobab. Kniha je vhodná pro děti od tří let – stejně jako výstava, která vás provází celou knihou na dvou stěnách nově otevřeného prostoru v pražských Vršovicích.

Autorské knihy Daisy Mrázkové jsou oblíbené nejenom v Čechách, ale díky své křehkosti a barevnosti také například v Japonsku. „Daisy Mrázková je legenda, malířka která se sklonila k dětem a vytvořila pro ně řadu původních a průkopnických knih. Dokázala to jako málokdo v harmonickém souladu obrazu i textu. Tvorbě pro děti se již léta nevěnuje, ale v roce 2009 jí v Baobabu vyšla oceňovaná kniha poezie: Písně mravenčí chůvy. Neutuchající zájem o její tvorbu potvrzuje i nové vydání knihy Můj medvěd Flóra, která slaví úspěch i ve Francii, kde vyšla v renomovaném nakladatelství Albin Michel,“ říká Juraj Horváth, ilustrátor, grafik a zakladatel nakladatelství Baobab. Můj medvěd Flóra patří v Čechách mezi nejoblíbenější knihy pro děti od 4 do 6 let.

Daisy Mrázková (*5. 5. 1923 v Praze) - je malířka a spisovatelka. Studovala na Uměleckoprůmyslové škole u prof. Antonína Strnadela v letech 1943–1944. Jako výtvarnice se účastnila řady výstav. Spolu s manželem byli členy výtvarné skupiny UB 12. Věnovala se olejomalbě, od roku 1962 též dětské literatuře a ilustrování knih pro děti, později převažovala v její tvorbě perokresba, kresba barevnými tužkami a v devadesátých letech malba vaječnou temperou.

Vystavuje od roku 1958. Je členkou Umělecké besedy. Její literární díla jsou přeložena do slovenštiny, angličtiny, němčiny, japonštiny, litevštiny či slovinštiny. V 70. letech se stala průkopnicí žánru bilderbuchu pro děti. A životním osudem zůstává spjata se svým manželem, malířem Jiřím Mrázkem (1920–2008).

V knihkupectví Baobab, Krymská 29, vedle kompletní nabídky ze stejnojmenného nakladatelství, nejlepších českých i zahraničních knih pro děti a mládež, papírových hraček, tisků a plakátů od domácích i zahraničních výtvarníků zde naleznete každý měsíc novou výstavu, mapující současnou ilustraci a grafiku, malá divadla, čtení pro děti a výtvarné dílny.