Chaotické a bizarní. Erik Truffaz spojil jazz a komiks

Praha - Švýcarský jazzový trumpetista Erik Truffaz včera v pražském Paláci Akropolis představil nový hudební projekt Being Human Being. Svou hudbou doprovází příběhy francouzského kreslíře komiksů Enkiho Bilala.

Erik Truffaz hrál v Akropoli (zdroj: ČT24)

Erik Truffaz často a rád experimentuje a spájí žánry. V tomto případě spojil jazz, elektroniku a komiks na jednom pódiu. K tomu přizval mexického elektronického hudebníka Murcofa a doprovodného bubeníka Philippa Pipona Garciu.

Sekvence obrazů sledovala děj obrazového románu Tétralogie du Monstre francouzského kreslíře a režiséra Enkiho Bilala. Rodák z Bělehradu s rodinou v dětství emigroval do Paříže, kde se nadchl pro komiks. Jeho temné science fiction získaly světovou proslulost.

Drží se podstaty člověka

Abstraktní scénář o lidském bytí, zápasech a lásce naplňuje dramatické hudební dílo. „Je to chaotické a bizarní a zároveň velmi lidské. Enki se drží podstaty člověka,“ popisuje Murcof: „V jedné hodině ukáže vzestup člověka jako druhu, chaos, který přinesl do tohoto světa, a nakonec jeho pád,“ doplňuje Mexičan.

Pevná osa scénáře dává muzikantům dost místa pro improvizaci. „Nakonec máme jen jediné pravidlo a tím je přítomnost, co se v ní stane, co my provedeme,“ říká Truffaz.

Jazzový mág je v Česku častým hostem, jenom v pražské Akropoli vystupoval zhruba desetkrát. Pokaždé také přivezl zajímavé hosty. Prahu navštívil třeba v doprovodu vokalisty a beatboxera Slye Johnsona, přivezl své jazzové kvartety a nejen pro Česko objevil vynikající švýcarské zpěvačky Annu Aaronovou a Sophii Hungerovou.