Komenský hrou! Amos je frajer!

Zlín - "Labyrint světa a ráj srdce? Zase jeden z nicneříkajících nadpisů ve středoškolských osnovách. Jo, to napsal ten chlap, co je na dvoustovce. To bude nesrozumitelný. To bude nekonečný. To bude starý. Holy Shit, pánové! Amos je frajer, jakých se dneska moc nevidí. Je to rebel!" Chcete slyšet punkovou zpověď Jana Amose Komenského? Zaznamenali ji ve zlínském Městském divadle.

Jednoho největších evropských myslitelů, filozofů a spisovatelů Jana Amose Komenského představuje zlínská scéna jako rebela a nezmara. Scenáristé Šimon Peták a Hana Mikolášková, která je zároveň režisérkou přestavení, se inspirovali jedním z jeho zásadních děl - Labyrint světa a ráj srdce, z něhož si mimo jiné vypůjčili název pro svou hru.

Inscenace začíná po požáru Komenského domu v Lešně, při němž shořely jeho rukopisy, v okamžiku, kdy znovu hledá důvod, proč žít. „Musí znovu vstoupit do Labyrintu, který 30 let předtím napsal ve chvíli, kdy mu zemřela žena a dvě děti na mor. A musí znovu hledat útěchu,“ popisuje úvod hry Mikolášková.

Labyrint světa a ráj srdce
Zdroj: ČT24/Městské divadlo Zlín

Komenský podle ní přežil neskutečné životní veletoče a jeho život byl - vyjádřeno dnešním slovníkem - rokenrol. „Chceme-li přiblížit dnešním lidem takovou krásnou metaforu, jako je Labyrint, musíme najít slovník, který dnes člověk potřebuje, když si potřebuje ulevit,“ domnívá se režisérka. Text inscenace je napsán zcela nově, objeví se v něm jen Komenského chorální texty, a to v doprovodu živé kalepy, jejíž členové jsou zároveň herci. „Občas se cituje přímo z Labyrintu, ale i tehdy z překladu v jazyce 21. století,“ podotkla Mikolášková.

Komenský se podle ní také nebál poukazovat na nešvary společnosti, které jsou však aktuální i v dnešní době. „Například proč lidé vstupují do politiky, jak nadhodnocují vlastní osobní slávu, takové ty rychlé tituly a že člověk není schopen najít někde řád. K tomu všemu nám paradoxně může pomoci kniha tak stará,“ míní.

Labyrint světa a ráj srdce
Zdroj: ČT24/Městské divadlo Zlín

Právě přesah a aktuálnost Komenského díla i v dnešní době je podle ní jedinečný. „Nechtěla bych, aby byla inscenace vnímána jen jako převyprávění jedné knihy, ale pokus o přiblížení někoho, kdo se pro nás stal ikonou, kterou známe z dvoustovky, ale jinak o něm nic nevíme,“ přeje si Mikolášková. 

Vyzkoušet novou verzi starého příběhu o hledání smyslu naší cesty životem mohou diváci ve zlínském divadle poprvé 8. února.