Někdy v sukni, někdy krví hovoří ženy v Moravské galerii

Brno - Tvorbu výtvarnic, které vynikly v 90. letech minulého století, zastřešuje název výstavy Někdy v sukni. 90. léta jsou časem, kdy se na české výtvarné scéně významněji prosadily ženy, do té doby upozaďované. Jejich tvorba přinesla nová témata i nové zpracování, ve kterém nechyběl ani koncept. Nově pak přichází práce s vlastním tělem, identita umělce se stává součástí díla.

Autorka výstavy Pavlína Morganová oslovila 14 umělkyň, které českou výtvarnou scénu tehdy rozhýbaly. Setkáme se např. s tvorbou Mileny Dopitové, Veroniky Bromové, Markéty Othové, Kateřiny Vincourové, Lenky Klodové nebo Aleny Kotzmannové.

Pro výstavu bylo nutné i některé z významných děl zrekonstruovat – jako třeba světelný objekt Lenky Klodové z roku 1997 nebo instalaci Sblížení Elen Řádové, se kterou zaujala v roce 1995 na výstavě Orbis Fictus, věnované novým médiím.

„Některá díla bylo potřeba vytvořit přímo na místě v galerii, je to případ třeba kresby krví Zdeny Kolečkové. To dílo je vytvořeno pomocí krve zvířat, kterou v dnešní době, kdy máme přísné hygienické normy, už bylo obtížné, na rozdíl od těch 90. let, sehnat,“ upozornila Morganová

Výstavu, která bude k vidění do 18. května, doplní také sympozium s autorkami exponátů a performance Kateřiny Šedé.

Někdy v sukni v Moravské galerii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod