Kocáb o novém albu: virtuózní pocit a zároveň nářez

Praha - Jazzové nebo šansonové nahrávky se u Michaela Kocába hned tak nedočkáme. Blížící se šedesátku nevidí prý jako důvod přejít na žánry „přiměřené penzijnímu věku“. Naopak. „Čím jsem starší, tím víc inklinuji k tvrdé hudbě. Někdy dokonce říkám, že skončím u thrash metalu,“ popisuje svou hudební budoucnost Kocáb. A jeho nejnovější sólová deska Aftershocks, kterou právě vydává, jeho slova jen potvrzuje.

Kocáb: Mám pocit, že jsem toho neudělal dost (zdroj: ČT24)

V souvislosti s nahrávkou mluví Kocáb o virtuózním rocku. „Nedovolil bych si to, kdybychom nesehnali jednu z nejlepších rytmik světa, totiž Virgila Donatiho a Billyho Sheehana. Oba jsou absolutní špičky rockové hudby a Glenn Proudfoot stoupá na žebříčku velice rychle. Dohromady dávají skutečně virtuózní pocit z hudby. Zároveň je to velký nářez,“ upozornil Kocáb, že pro nahrávání si nikoho lepšího nemohl přát.

Bubeník Virgil Donati, Australan žijící v Los Angeles, spolupracoval například s Davem Stewartem, Mickem Jaggerem nebo Joshem Stonem. Baskytarista Billy Sheehan stál u zrodu kapely Mr. Big a rockový kytarista Proudfoot si mimo jiné zahrál s Kocábem v Pražském výběru II. Spolu také napsali pro Aftershocks hudbu a texty, které jsou všechny v angličtině. Jedenáct skladeb žánrově osciluje na pomezí klasického rocku až rock metalu.   

Rozhádaný Pražský výběr se dal loni opět dohromady, sólová Kocábova dráha ale comeback uskupení prý nekříží. „Máme v tomto roce pauzu, v příštím roce se zase vracím k Výběru,“ uvedl. I s ním plánuje album.

„Chce se mi natočit další desku s touto hvězdnou sestavou a samozřejmě také další desku s Pražským výběrem. Prostě bych chtěl udělat co  nejvíc, protože můj rozevlátý život taky způsobil, že mám pocit, že jsem toho neudělal dost,“ přiznal Kocáb. Na prahu šedesátin, které oslaví v červenci, se bilancovat nechystá. Koncert, na němž by se ohlížel, podle něho ještě pět deset let počká.