Bondyho Šaman tančí a bubnuje ve Švandově divadle

Praha - Novela Egona Bondyho Šaman se poprvé dočká divadelního zpracování. Premiéru uvede Studio Švandova divadla v režii autorky adaptace Viktorie Čermákové. Titulní roli ztvární Robert Jašków, v úloze gestapačky diváci poznají Kristýnu Frejovou, na pódiu se objeví také básník Vít Kremlička.

Bondyho Šaman bude podle Hany Štulcové z produkce smíchovské scény druhým titulem Studia z trojice her o prorocích, vizionářích a básnících. První byla Země Lhostejnost v režii Doda Gombára věnovaná Karlu Krylovi (více čtěte zde). Do konce sezony se na jevišti objeví inscenace Možná, že odcházíme podle spisovatele Jana Balabána.

Jak je těžké sám se sebou žít

Novela Šaman, do níž Bondy otiskl svůj oslavný a zároveň nelítostný autoportrét, je fantaskním příběhem o soudruhu Šamanovi, kdysi mocném kouzelníkovi primitivní lidské tlupy, jehož sláva a schopnosti začínají nebezpečně upadat. A co hůř: pravěkou společností obchází Tajná bezpečnost, která Šamana chodí průběžně kontrolovat.

„Dali jsme si za cíl vzývat ducha doby. Chceme mluvit o naději a zkáze, o tom, jaký lítý boj člověk musí se sebou vést, aby poznal sám sebe. A také o tom, jak je těžké pak sám se sebou žít, natož pak žít s ostatními lidmi,“ uvedla Čermáková.

Divadlo hudební a prolhané

Představení popisuje jako „poetické, chaotické, egocentrické a morálně naléhavé, ale i hudební, záměrně nedůsledné a vědomě prolhané“. Podle režisérky má hra drsný a svébytný humor, poezii i napínavý příběh a silnou hudební linku.

Z představení Šaman
Zdroj: ČT24/Švandovo divadlo

Sami herci proto vezmou do ruky různé hudební nástroje. Robert Jašków bude v inscenaci tančit, bubnovat a zároveň řešit problémy celého lidského pokolení. Herce, známého z televizních seriálů Expozitura, Kriminálka Anděl nebo Vyprávěj, oslovila témata práskačství, šamanismu, sebepoznání, morálky a sexu.

Dále hrají: Kristýna Frejová, Jiří N. Jelínek, Tereza Nádvorníková, Jakub Gottwald, Vít Kremlička nebo Jiří Pěkný. Dramaturgii se věnuje Martina Kinská, scénu a kostýmy navrhla Jana Preková, hudbu připravil Petr Kofroň. Studio uvede premiéru 15. února.

Více hledejte na stránkách divadla.

Egon Bondy (1930-2007)

  • básník, prozaik, esejista, filozof a překladatel, celoživotně spjatý s neoficiální literaturou a uměním a radikálně levicovými postoji.
  • Jako mladý navázal přátelství s Karlem Teigem, Ivo Vodseďálkem, Honzou Krejcarovou, Vladimírem Boudníkem nebo Bohumilem Hrabalem.
  • Řadu jeho básní zhudebnila skupina Plastic People of the Universe.
  • Do obecného povědomí vešel také díky knihám Bohumila Hrabala, například Morytáty a legendy nebo Něžný barbar.
Vydáno pod