Mluvte se svými prarodiči! Není to tak složité

Praha - Mluvte se svými prarodiči, dokud je čas, vyzývá výstava s jasným názvem Děda, která začíná v pražské galerii Školská 28 a souběžně v centru pro seniory Elpida. Dialog vnuka s dědečkem se zde rozvíjí skrze staré fotografie. Vlastními rodinnými filmy, negativy nebo zvukovými nahrávkami mohou přispět i návštěvníci výstavy.

Mluvte se svými prarodiči (zdroj: ČT24)

Autor výstavy Adam Podhola (1987) se se svým dědečkem dříve míjel. Při takzvaných povinných rodinných návštěvách na Slovensku spolu mnoho nemluvili. Během stěhování však našel staré fotografie, které ho ohromily: „To mě přivedlo k dědovi, který je nafotil. Spolu jsme postupně začali rozkrývat, co se na těch fotkách skrývá.“

Vzpomínání baví

Projekci působivých fotografií doprovází komentář jejich autora Jána Hrubého (1929). „Z prvého platu jsem si šel koupit do Košic fotoaparát,“ začíná své vyprávění. Projekci 235 záběrů pořadatelé vybrali z více než čtyř stovek snímků. Vedle fotografova vnuka výstavu připravili Kateřina Frejlachová (1986) a David Hájek (1986).

Putovní část výstavy je k vidění také v centru pro seniory Elpida v Praze na Pankráci. Autoři výstavy chtějí seniory a jejich potomky hlavně inspirovat k bližší komunikaci. „Uvědomil jsem si, že to není tak složité. Vždy, když se s babičkou vidím, tak něco nahodím a ona už sama ráda začíná vyprávět. A je vidět, že ji vzpomínání baví,“ říká David Hájek.

Lidé mohou během výstavy, která potrvá do 27. února, přinést a do expozice zapůjčit vlastní staré rodinné album, negativy, 8mm filmy nebo nahrávky, které pořídili jejich dědečkové nebo babičky. Autoři výstavy jim na místě pomohou zjistit, jaké poklady se na mnohdy dnes již nepoužívaných nosičích nacházejí.

Fotograf Josef Moucha napsal: „Postřehy Jána Hrubého z přibližně patnáctiletého období oslovují naše povědomí o minulosti. Tam, kde se nám nedostává datací, zkoušíme stáří výjevů alespoň odhadnout. Snímky tedy podněcují vzpomínání dokonce i tím, co tají, a zároveň naznačují rozdíl mezi původním zážitkem a strohostí jeho zprostředkování fotografií.“

Podrobnosti najdete na stránkách galerie.