Hablar español? Přijďte - zve La Película

Praha - Institut Cervantes za podpory Velvyslanectví Španělska v ČR připravil další ročník festivalu španělsky mluvené kinematografie La Película. Přehlídka obsahuje atraktivní výběr španělských novinek filmového plátna, zajímavosti z archivu, ale i ukázky filmové tvorby dalších španělsky mluvících zemí. Jednou z hlavních sekcí 9. ročníku Festivalu španělsky mluvených filmů, který se rozjede 18. února, bude cyklus snímků spojených s držiteli čestného ocenění Goya, udělovaného již více jak pětatřicet let Španělskou filmovou akademií, program nabídne i dva oscarové kandidáty.

„Návštěvníkům nabízíme ucelený pohled na španělsky mluvenou kinematografii. I letos budou mít zdejší filmoví fanoušci možnost vidět většinu titulů poprvé. K největším diváckým magnetům se bezesporu zařadí španělský snímek Patnáct let a jeden den nebo argentinské drama Německý doktor Wakolda přibližující osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. Oba tituly byly letos vyslány do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film,“ láká na přehlídku její dramaturg David Čeněk.

Výběr snímků spojených s laureáty čestných cen Goya nabídne českému publiku zajímavý průřez španělskou kinematografií a zároveň ukáže rozmanitost tamní filmové tvorby, ve které zábavný charakter nebyl v rozporu s uměleckou hodnotou. Festivaloví návštěvníci se mohou těšit například na výpravné historické kostýmní drama z doby španělského krále Carlose III. Esquilache režiséra Roberta Moliny. Paměti padlého anděla je film se satanistickým příběhem, jedná se o typickou ukázkou renesance španělského hororu z konce milénia. Vítej doma režiséra Davida Trueby reprezentuje španělské romantické komedie a José Luis Garci do svého snímku Nedělní světlo zapracoval prvky westernu, označovaného někdy jako chorizo western.

Čarodějnice ze Zugarramurdi - zahajovací film přehlídky La Película 2014.
Zdroj: ČT24/La Película

V programu nebude chybět ani španělský vyslanec do bojů o Oscara, drama Patnáct let a jeden den režisérky Gracie Querejetové. „Tento film reprezentuje ve Španělsku velmi oblíbenou a častou formu, kdy se očima dětského hrdiny nahlíží problémy světa dospělých. Snímek v sobě nese také řadu typicky národních prvků, což může být jedním z důvodů, který vedl Španělskou filmovou akademii k výběru filmu na oscarovou nominaci,“ vysvětluje Čeněk.

Současnou argentinskou kinematografii reprezentuje snímek režisérky Lucii Puenzo Německý doktor Wakolda. Příběh na motivy stejnojmenného románu zavede diváky do Patagonie, kde po boku nic netušící rodiny žije neblaze proslulý nacistický vědec Josef Mengele. Děj snímku vychází ze skutečných příběhů o Mengelem, podle kterých ve svých zvrhlých výzkumech pokračoval i po svém útěku do Jižní Ameriky. Oproti Mengeleho zvěrstvům nabídnou Snílci Jonase Trueby doslova pohlazení po divákově duši. Černobílý snímek natočený ve stylu francouzské nové vlny je oslavou filmařiny, umění a života.

La Pelíkula se odehrává:

  • 18–23/2/2014 Praha, Kino Světozor
  • 20–23/2/2014 Brno, Kino Scala
  • 24–26/2/2014 Hradec Králové, Bio Central
  • 24–26/2/2014 Ostrava, Minikino