Ostravská kladiva bijí na pomoc Činohernímu studiu

Ostrava - Příznivci Činoherního studia v Ústí nad Labem bijí na poplach a přidávají se k nim také v dalších městech. Provoz špičkového severočeského divadla ukončil minulý týden nedostatek financí. Dnes odpoledne se protestem připojila i čtyři ostravská divadla.

Ani v Ostravě nechyběly, podobně jako již v Praze, Liberci, Plzni nebo Teplicích, klasické propriety pro bití na poplach, tedy kladivo a kovadlina. Kovové údery zněly ostravským Masarykovým náměstím od 15:30. Na místě byli zástupci všech čtyř ostravských scén, tedy Národního divadla moravskoslezského, Arény, Divadla Loutek i Divadla Petra Bezruče, které protest pořádá.

Divadelníci chtějí kromě podpory Činoherního studia také upozornit na obecný problém nečitelnosti grantových řízení. Kolemjdoucí mohli podepsat petice. Novinky a podrobnosti můžete najít na Facebooku iniciativy Bijte na poplach.

Podpora ústeckým divadelníkům přichází z celé republiky. O situaci chce přímo v Ústí jednat ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Podle mluvčí ministerstva Anny Ješátkové by měl být termín návštěvy jasný na konci tohoto nebo začátkem příštího týdne.

Reportáž Marty Pilařové:

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Ústecká ODS v pondělí oznámila, že žádá odvolání předsedy správní rady Činoherního divadla Jana Eichlera a nové projednání části městského rozpočtu, která řeší financování činohry. Občanští demokraté jsou v Ústí nad Labem v opozici.

Krize kolem Činoherního divadla se táhne od konce ledna, kdy rada města rozhodla, že na letošní financování kultury vypíše dva granty. Osmimilionový grant je určený pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony pak na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud přitom město financovalo Činoherní divadlo dotací.

Ústecká scéna, známá spíše pod názvem Činoherní studio, k prvnímu únoru kvůli náhlé změně podmínek financování pozastavila svou činnost.