Jim Kerr ze Simple Minds: Rozhoduje to, co vytvoříš ve zralém věku

Praha - Po dvaceti letech přijedou do Prahy koncertovat skotští Simple Minds. Již 28. února vystoupí v Incheba aréně. Už nyní ale zpěvák Jim Kerr navštívil Prahu a promluvil o tom, proč zní jeho kapela pořád současně.

Jim Kerr: Rozhoduje, co vytvoříš ve zralém věku (zdroj: ČT24)

Pětatřicet let kariéry rekapitulovala skotská kapela Simple Minds na loňském výběru hitů Celebrate. Do Prahy přiveze tříhodinový koncert složený ze dvou setů, který slibuje většinu ze svých významných zářezů v hitparádách, písně z debutového alba Life in a Day z roku 1979 i novější skladby, jakou je loňská Blood Diamond.

Mezi největší hity kapely patří i titulní Celebrate z roku 1981. „Hráli jsme Celebrate před třemi lety a bylo to poprvé po dvaceti letech. Někdo mladší z managementu řekl: Ty nové songy znějí skvěle! Smáli jsme se. Současné kapely se inspirují zvukem osmdesátých let a díky nim tak zní znovu současně,“ vypráví Kerr.

Simple Minds skládají pořád, podle svých slov ještě víc než v mládí. „Na posledních dvou albech jako by náš motor znovu naskočil. Teď zkoušíme, jak daleko dojedeme,“ vypráví Kerr. Poslední dvě řadová alba v kritikách obstála a podle všeho otevřela novou etapu.

V mládí je to jednoduché

Další kapitolou bude deska, kterou kapela slibuje pro letošní podzim. „Neil Young říká, že co uděláš v mládí, to se nepočítá. V mládí je to jednoduché, nemáš co ztratit. Rozhoduje to, co vytvoříš ve zralém věku, když jsi hrdinou minulosti,“ uvažuje Jim Kerr.

Kapelu vedle něj nyní tvoří kytarista Charlie Burchill, bubeník Mel Gaynor, klávesista Andy Gillespie a basák Ged Grimes. Simple Minds během kariéry vydali 16 alb, několik singlů se dostalo na první místa britské a americké hitparády. Byli nominováni na Brit Award.