Může se potkat Duháček s Brosnanem? Na Berlinale ano

Berlín - Berlínský filmový festival pokračuje šestým dnem. Po červeném koberci přišly na 61. ročník představit své filmy třeba herecké hvězdy Pierce Brosnan a Uma Thurmanová. Alespoň pomyslně se po něm prošel také Duháček, maskot televize ČT :D. Dětský kanál na Berlinale představuje výběr svých pořadů.

Déčko se účastní tržiště filmové a televizní produkce European Film Market, které je tradiční součástí festivalu. Ve výběru prezentovaných pořadů jsou například hrané seriály Špačkovi v síti času a Mazalové, zábavně-vzdělávací pořady Já budu Einsteinem!, Draci v hrnci či magazíny pro starší děti Wifina a U faktor. „Největší zájem zahraničních partnerů očekávám o animace a hrané seriály, které mají tradičně největší úspěch,“ odhaduje ředitel Déčka Petr Koliha.

Dětská produkce patří k nejprodávanějším titulům České televize do zahraničí. Největší poptávka je po večerníčcích, nejen animovaných. „Nejžádanější jsou zvířátka pana Chaloupka a z novější produkce Krysáci a Žížaláci. Zájem je ale také o Arabelu nebo pohádky Anděl Páně, Královský slib a Císař a tambor,“ prozradil obchodní ředitel ČT Hynek Chudárek.

Déčko se za pět měsíců od svého uvedení stalo nejsledovanější dětskou stanicí z evropských veřejnoprávních televizí. Berlinale ale sleduje především filmy. Mluví se například o nejnovějším filmu francouzského režiséra Pascala Chaumeila. Po komedii (K)lamač srdcí o společnosti, která zařizuje partnerské rozchody na objednávku, natočil černou komedii Dlouhá cesta dolů. Předlohou mu byla kniha britského spisovatele Nicka Hornbyho. Snímek vypráví o čtyřech sebevrazích, kteří se na Silvestra rozhodnou, že přežijí alespoň do Valentýna. Čeští diváci budou muset ale vydržet o trochu déle - tuzemská premiéra je ohlášena na 10. dubna.

Dlouhou cestu dolů přivezl na Berlinale Pierce Brosnan. Hereckou delegaci vyslala i Nymfomanka. Otevřená studie ženské sexuality podle kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera vyvolala o víkendu největší senzaci - i proto, že Berlinale promítá její necenzurovanou verzi. Tu cenzurovanou už Češi znají z kin. 

Co sleduje Berlinale? (zdroj: ČT24)

Nymfomanku představovali herci Uma Thurmanová a Shia La Beouf, Lars von Trier dodržel bobříka mlčení, kterého si sám uložil po skandálu na festivalu v Cannes v roce 2011. Tehdy byl na přehlídce kvůli svým výrokům o nacistech označen za nežádoucí osobu. Tričko s nápisem „persona non grata“ si pro jistotu oblékl i na Berlinale.

Festival v 64. ročníku promítl na čtyři sta snímků, dvacet z nich je soutěžních. Kdo si odnese Zlaté a Stříbrné medvědy, bude jasné v sobotu 15. února.