Jan Poupě získal cenu za mladou malbu i za své chyby

Praha - Řád a geometrické tvary, ale i vědomé znázorňování chyb. Typické znaky pro tvorbu šestadvacetiletého výtvarníka Jana Poupěte, který se stal laureátem sedmého ročníku Cen kritiky za mladou malbu. Porota jej vybrala z devíti finalistů, práce všech vystavuje 9. března pražská Galerie kritiků.

Vítězem 7. Cen kritiky je Jan Poupě (zdroj: ČT24)

Student Akademie výtvarných umění v Praze byl jasným vítězem v silné konkurenci. Není zajatcem jednoho stylu, v poslední době je ale fascinován především krajinou. „Změnou terénu, změnou krajiny, tím, jak ji lidé formují nebo jak ji formuje počasí,“ upřesňuje Poupě. 

Na objekty svých obrazů nahlíží z různých úhlů. Ať už svou fantazií, nebo třeba přes fotoaparát zavěšený na drakovi. Na stáži ve Španělsku, kde jej nadchnul národní park Alcalá de Henares, se začal věnovat abstrakci. „Jezdil jsem do hor, dělal kresby, fotil nebo skládal animaci. Všechny tyto věci měly pak vliv na obrazy,“ popisuje. Nezastupitelné místo v v jeho tvorbě má také vědomé znázornění vad a překrývání vrstev. 

Cena kritiky je určena výtvarníkům do třiceti let. Uděluje se za jejích práci u v posledních dvou letech. Letos se přihlásilo nebo bylo nominováno sedmdesát výtvarníků. Druhé místo obsadila Marta Fišerová, která vystudovala Fakultu výtvarných umění na brněnském VUT. Bronzová je Monika Žáková, jež malbou olejem na papír vytvořila lineární abstrakce inspirované řádem a chaosem v přírodě.

  • "Letošní ročník se celkem koncentrovaně zaměřuje na problém harmonie, řádu, struktury v kompozici obrazu a zapracovává do něj to, co platí v přírodě, že proti řádu stojí chaos a proti každému pořádku stojí lidská nebo technická chyba. Zařazení chyby do struktury malby a geometrických prvků nás upoutalo zvláště proto, že se to týká i oceněných na druhé a třetí pozici. Víceméně se všichni zabývají stejným tématem," zhodnotila vítězné práce členka poroty, kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro z Galerie kritiků.
Vlasta Čiháková Noshiro: Ceny kritiků pomáhají v průlomu na profesionální scénu (zdroj: ČT24)

Díla finalistů je možné si prohlédnout právě v této galerii, která je spojena s pořadatelem soutěže Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Laureát má právo uspořádat samostatnou autorskou výstavu. Svého kandidátu z okruhu oceněných umělců zvolí také Česká centra, čeká jej týdenní rezidentní stáž a prezentace v zahraničí.