V Liberci hrají divadlo pro dvouleté děti. Naivní

Liberec - Naivní divadlo v Liberci v předpremiéře uvedlo pohádku O beránkovi, který spadl z nebe. Představení je určeno i pro děti mladší tří roků. Naivní divadlo je nyní jediné v Česku, které podobnou hru v repertoáru má. Scénu každý rok navštíví více než padesát tisíc dětí.

O beránkovi, který spadl z nebe (zdroj: ČT24)

„Dali jsme si za cíl poprvé v novodobé historii zacílit na nejmladší publikum,“ uvedl autor inscenace Vít Peřina. Odpovídá tomu i netradiční umístění hlediště, kam se vejde až padesát dětí: „Sedí kolem takového malého jevišťátka a loutky mají na dosah.“

Příběh se inspiroval obrázkovou knížkou německého autora Freda Rodriana. Scénář je uzpůsoben tak, aby byl zajímavý i pro děti kolem dvou let. Zážitkové představení s minimem slov a maximem dojmů a vzruchů a emocí doprovází živá hudba. Na závěr představení se jeviště promění v improvizovanou hernu, kde si děti mohou přímo s loutkami hrát.

Hra režírovaná Michaelou Homolovou vypráví o oblačném beránkovi, který spadl z nebe. Na zemi se ho ujme malá holčička a chce mu pomoci zpátky na oblohu. „Naše představení se odehrává na malé pouti, kde holčička společně s beránkem prochází mezi atrakcemi a s jejich pomocí se snaží dostat beránka zpět na oblohu,“ líčí Peřina.

Co udrží dětskou pozornost

Podle autorů představení jde především o to udržet dětskou pozornost. Příběh, který se odehrává v pouťovém prostředí, se proto ukázal jako ideální. „Motiv pouti nám vyhovoval v tom, že jsou to jednotlivá čísla, která mají nějaké trvání, kdy ta dětská pozornost ještě je. A pak, kdyby už opadala, tak nastoupí nový podnět, nové číslo,“ říká režisérka.

Hra o beránkovi není jedinou letošní novinkou. Do konce roku divadlo představí nejméně další dvě: na jaře fantasy příběh Kouzelný dům, hru s názvem Loutky hrají divadlo pak soubor předvede po prázdninách. „Bude to inscenace, kterou bychom chtěli oslavit 65. výročí Naivního divadla,“ zve diváky ředitel scény Stanislav Doubrava.

Podívejte se na stránky divadla.