Epos 257 roztančil street art v Tančícím domě

Praha – Tančící dům se změnou majitele změnil i přístup k veřejnosti. Pražská správa nemovitostí, jako nový majitel, pronajala některé prostory Galerii Art Salon S, zatím sice na přechodnou dobu, ale uvidí se. Nově otevřená výstava WHO CARES by EPOS 257, jejíž vernisáž proběhla za velikého zájmu, je možná předzvěstí, že by zde mladé, progresivní umění v POP UP Galerie v Tančícím domě, mohla být nastálo. Výstava dynamického výtvarníka, který se schovává za maskou a jménem Epos 257, bude k vidění do 31. března.

Druhé patro Tančícího domu využil Epos 257 k prezentaci svých rozměrných děl, které vytvořil z použitých billboardů. S takovýmto materiálem zachází různě. Některé výřezy jen zarámuje a pak vystaví s podtržením zvláštního kontextu, jak je tomu v případě dvou prezidentských kandidátů vystavených vedle sebe s oknem uprostřed, kterým je přímo vidět Pražský hrad. „Vystavuju reálný, rozřezaný kusy billboardů, kdy součástí toho uměleckýho díla je násilný odejmutí z veřejnýho prostoru,“ vysvětluje kontext zamaskovaný výtvarník. 

Epos 257 - vystavuje svá díla pod názvem WHO CARES by EPOS 257 ve druhém patře Tančícího domu.
Zdroj: ČT24

Další kusy pojedná barvou vystřelenou ze zbraně připomínající velkou paintballovou pistoli.„Je v tom gesto útoku proti konzumnímu unifikovanýmu světu, kterej je založenej jenom na výkonu, výrobě. V důsledku je to vlastně zarámovaná krádež, protože pro někoho je dneska největší umění vlastně krást,“ dodává Epos 257, umělec, který si zahrává se zákonem, ale i umělec, který je zastoupen v Národní galerii.

„Eposovo dílo má velký význam pro vizuální kulturu a vůbec pro současné umění,“ připouští Helena Musilová, ředitelka Sbírky moderního a současného umění NG. „Jeho díla se až na jedno všechna prodala. Epos 257 slaví velký úspěch, i když jeho pravou identitu ani my neznáme,“ řekla Právu Silvia Tesárová, ředitelka galerie Art Salon S.

Epos 257 - Umění na hraně (zdroj: ČT24)

POP UP Gallery v Tančícím domě je otevřena každý den od 11 do 19 hodin a pět pater si mohou návštěvníci prohlédnout po zaplacení 90 korun, studenti a senioři za 45 korun a děti do šesti let zdarma.

„Mým dlouhodobým cílem je podporovat mladé české umělce. Bylo proto samozřejmým krokem, že část prostoru v Tančícím domě poskytneme právě jim. Přál bych si, aby se Tančící dům stal v budoucnosti místem, kde bude veřejnost obdivovat progresivní české umění a nové trendy v oblasti designu,“ prohlásil majitel Tančícího domu Václav Skala.

Epos 257 - vystavuje svá díla pod názvem WHO CARES by EPOS 257 ve druhém patře Tančícího domu.
Zdroj: ČT24

B přízemí Tančícího domu je k dispozici kavárnička a umělecky zaměřené knihkupectví PageFive, které lidem nabízí nejen knihy a periodika o umění, ale hlavně autorské tisky takových českých umělců, jako jsou David Böhm a Jiří Franta, Vladimír 518, Michal Škapa, Juliana Chomová a mnoho dalších.  

V suterénu návštěvníci najdou výstavu modelů Tančícího domu od Vlada Miluniče, Franka O. Gehryho a obrazy od Michaila Ščigola, společně se snímkem o historii Tančícího domu, která je promítána v místním minikině. První patro patří autorské výstavě Show by Dereck Hard, který zde vystavuje 12 fotografií. V rohu jsou pak k vidění i ke koupi skleněné výrobky od Tadeáše Podrackého. V druhém patře vystavuje již zmíněný Epos 257. V nejvyšším patře v restauraci Celeste jsou k vidění ještě tři skleněná díla Rudolfa Burdy.