Jen žádný stereotyp, prosím! Artsemestr 2014 právě začíná

Praha – Od včerejška se chodby Vysoké školy uměleckoprůmyslové zaplnily designem, volnou tvorbou a dalším uměním. Po roce na dveře opět zaklepal tradiční Artsemestr, neboli výstava studentských klauzur. Všechny ateliéry předesílají, že ze sebe vydávají jen to nejlepší. Zdali jim návštěvníci dají za pravdu, se uvidí 20. února, kdy výstava končí.

Art semestr (zdroj: ČT24)

Studenti ilustrace letos chtěli cokoliv, jen ne tradičně viset na zdi. V místním fotoautomatu si návštěvník vybere, kde nebo s kým chce být. Neotřelá forma klauzur vévodí celému ročníku.

„ Pro studenty představuje Artsemestr jedno z nejdůležitějších období studia. Projekty, které zde vystavují, vystihují to nejhodnotnější z jejich semestrální tvorby. Veřejnosti se tak nabízí výjimečná možnost zhlédnout, které vize a nápady, jaké materiály a postupy jsou v danou chvíli pro studenty stěžejní,“ zaznívá od pořadatelů.

V textilním ateliéru pracovali zase s pohádkou a českým řemeslem. Experimentem s krystalizací soli vzniklo třeba oblečení z pohádky Sůl nad zlato nebo slovní hříčka - místo po hádce. Semestrální zadání tady mnohdy volně přešlo do formy závěrečné klauzury s přesahem do interiéru.

Studenti v ateliéru písma zase vytvářeli design starým značkám kol nebo upravovali ilustrace stávajících dětských knih s obrázky zavedeného autora. Nový kabát dostala staré i ještě starší stroje. Co se ale týče těch klasických kabátů, celá nová řada jich visí v oděvním ateliéru, kde studenti fiktivně zakládali svoji značku.

Architekti pro změnu vyrobili vizionářské tovární haly pro škodovku, v ateliéru Evy Eisler zase hračky pro dospělé i pro děti. Dalším výstupem druhé skupiny byl pro změnu trénink zástavby rodinných domů v lokalitě Belárie (nad Braníkem). 

Těmito ateliéry ale VŠUP nekončí, pilně se pracovalo také u filmové a televizní grafiky, grafického designu a nových médií nebo u interiéru a nábytku.

Víc než dvě desítky ateliérů UMPRUM je zahlceno novými nápady, netradičními přístupy a inovativními myšlenkami. To vše zdarma až do 20. února.