Devatenáct premiér? Pro Národní divadlo žádný problém

Praha – Zlatá kaplička má na letošní sezónu jasné plány. Návštěvníci činohry se mohou těšit na osm titulů reflektující čtvrt století od sametové revoluce. Baletní scéna představila premiéry tři, operní dům osm a navíc jedno poloscénické provedení. Ve svých čtyřech budovách tedy Národní divadlo odehraje celkem devatenáct premiér.

Ředitel Jan Burian prohlásil, že se počet premiér rozhodla instituce navýšit i navzdory finanční situaci. „Letošní rozpočet odpovídá rozpočtu loňskému, který se po mém nástupu zvýšil zejména na kompenzaci části mezd o 50 milionů korun. Prostředky na provoz jsou ale stejné,“ řekl Burian. Státní podpora je podle něj o 31 milionů nižší. Šéf divadla bude jednat s novým vedením ministerstva kultury i s vládou o způsobu financování, které nemůže probíhat z roku na rok. 

Jan Burian: „Bez právní změny se v současném režimu v podstatě nehneme.“

Činohra

Výraznou novinkou bude zřejmě Kámen Maria von Mayenburga. Ten hru sepsal k 20. výročí pádu Berlínské zdi a podle šéfa činohry Michala Dočekala se jedná o téma, jež silně rezonuje také v české společnosti.

To režisér Jiří Adámek napsal kus, který je pro Čechy dobře známý. Jeho hra Po sametu se odehrává v roce 1989, který je brán jako historický mezník. „Adámek našel předlohu v rubrice, která každý týden vychází v Respektu a reflektuje nejdůležitější domácí události i epizody v životě naší země. Inscenace se o to pokusí v rozmezí minulých pětadvaceti let,“ uvedl Dočekal.

Další chystané tituly mají podle něj souvislost v obecnější rovině. Autorka Ariane Mnouchkinová připomene Velkou francouzskou revoluci (pro Národní divadlo hru zrežíruje Vladimír Morávek).  Na prknech první pražské scény se dále vystřídají vojevůdce Othello, Alžběta II., Jiří Traxler či izraelský dramatik Hanoch Levin nebo spisovatel Jules Verne a mnoho dalších.

Balet a opera

Velkou události je historická premiéra La Bayadere ve Státní opeře, dále triptych Balettissimoa s třetí premiérou se balet přesune do prostředí Nové scény, kde poprvé v přivítá do svého repertoáru dílo legendárního Izraelce Ohada Naharina, který již několik desetiletí patří ke světové špice moderního tanečního divadla.

Šéf Baletu ND Petr Zuska
Zdroj: ČT24/ČTK

Napilno má i Opera Národního divadla. Mimo osmi premiér připravuje tradiční Adventní koncerty a každoroční oslavu narozenin W. A. Mozarta ve Stavovském divadle. „V nadcházející sezoně jsme se pokusili vyprofilovat naše jednotlivé domy. Státní opera se bude věnovat velkému romantickému repertoáru, v historické budově Národního divadla se opera bude věnovat českému a slovanskému repertoáru a ve Stavovském divadle budeme hrát mozartovský repertoár,“ prohlásil umělecký ředitel Opery ND a Státní opery Petr Kofroň.

Mezi výrazné operní kusy tak bude patřit např. Pád Arkuna Zdeňka Fibicha, kontroverzní Nová země Aloise Háby či Musorgského Boris Godunov. Se Salome Richarda Strausse se do Státní opery vrátí německý dirigent Heiko Mathias Förster.