Kubánským filmovým plakátům vévodí pestrost a exotika

Havana – Kubánští filmaři se ocitají ve víru mohutných oslav. Od vzniku filmového průmyslu na „ostrově svobody“ totiž letos uplyne padesát pět let. Na zlatou éru tamní kinematografie nezapomnělo ani kubánské velvyslanectví, které v galerii Mánesova 54 pořádá výstavu sbírky unikátních filmových plakátů. Jsou k vidění do 8. března.

Výročí kubánského filmu (zdroj: ČT24)

Svůj prostor dostávají plakáty ze 60. a 70. let minulého století. Mezi šestatřiceti kusy najdou filmoví fajnšmekři třeba i reklamu na slavné kubánské drama o manželství Portrét Terezy Pastora Vegy. Většinu z vystavovaných děl ale české publikum uvidí vůbec poprvé. Pocházejí ze soukromé sbírky bývalých československých kubánských spolupracovníků.

Služební cesty Čechoslováků na Kubu byly v dobách socialismu běžné a díky jedné takové návštěvě ostrova se do Prahy unikátní plakáty dostaly, ačkoliv o nich následujících čtyřicet let nikdo nevěděl. „Dcera jednoho z odborníků se poznala s uměleckou vrstvou Kubánců, kteří vytvářeli tyto plakáty, začala je sbírat a uchovala si je až do dnešních dnů,“ osvětlil situaci spoluorganizátor expozice Jiří Jaskmanický.

Plakáty vznikly pomocí techniky sítotisku, již využívá i dnešní generace umělců. Jejím typickým rysem jsou pestré barvy, které charakterizují kubánské tropy. Takové kusy se podle odborníků řadí ke špičkám ve světě. „Plakáty se vyznačují vysokou úrovní designového ztvárnění a tvůrčí invence. Mnohdy překvapují svojí odvážnou barevností a neotřelými náměty,“ uvádí galerie Mánesova 54.

Na návštěvníky budou moci zapůsobit významní kubánští umělci jako např. Antonio Fernández Reboiro, Antonio Pérez Ňiko, Eduardo Muňoz Bachs či Julio Eloy Mesa.