Úhlavními nepřáteli jsou přátelé, varují v Rytířské

Praha – Jak moc snadné je narušit dlouholeté přátelství? A co se může stát, když před svými kamarády neopatrně zacházíte s mobilním telefonem? Na tyto otázky odpovídá francouzská komedie Úhlavní přátelé, kterou si na repertoár přibralo Divadlo v Rytířské. Premiéra hry, v níž hrají Miroslav Vladyka nebo Tereza Kostková, je naplánována na sobotu 15. února.

Autorkou humoristického díla je Carole Greepová, do českého překladu ho převedla Anežka Svobodová. Originál měl ve Francii premiéru v roce 2003. Poté úspěšně překročil hranice země galského kohouta a po celé Evropě patří mezi oblíbené komedie.

Divadlo v Rytířské obsadilo do hlavních rolí Nelu Boudovou, Radka Holuba, Miroslava Vladyku a Terezu Kostkovou.

O co vlastně v Úhlavních přátelích jde? Pierre a Marie jedou za svými dlouholetými přáteli Charlesem a Carole, kteří žijí na venkově. Cesta je dlouhá, a tak si krátí čas svou oblíbenou zábavou - pomlouváním. Není těžké uhodnout, kdo je v centru jejich pozornosti a na kom nenechají nit suchou. Víc než drobným nedostatkem se ukáže nepatrný detail – Pierre totiž nezamkl klávesnici na svém mobilu a omylem vytočil číslo hostitelů. Ti díky tomu v přímém přenosu poslouchají vše, co si o nich nejlepší přátelé myslí. Pomluvení se rozhodnou, že si návštěvu trochu vychutnají…

Divadlo v Rytířské avizuje další inscenace, jednou z nich je např. romantický příběh Frankie a Johnny, kteří se sblíží po absolvování nepěkných životních peripetií. Podle této předlohy byl v roce 1991 natočen film s Al Pacinem a Michelle Pfeifferovou. Na programu se drží také monodrama Poprvé vdaná, za nějž obdržela herečka Taťjana Medvecká Thálii. Tato scéna uvádí i lidovou legendu Stefana Caneva s tragikomickými prvky Druhá smrt Johanky z Arku.

Vydáno pod