Vítěz World Press Photo Stanmeyer úspěšně chytil signál

Amsterdam – Porota, která rozhodovala o vítězi padesátého sedmého ročníku World Press Photo, dospěla k závěru. Nejlepší snímek loňského roku vyfotografoval zaměstnanec prestižní agentury „VII“ John Stanmeyer. Zachytil na něm africké migranty hledající signál na pobřeží u města Djibouti. Kromě hlavní ceny se vyhlašovalo dalších devět kategorií. Nejlepší snímky čeká tradiční putovní výstava po více než stovce měst.

Město Djibouti je častou migrantskou destinací při útěku ze Somálska, Etiopie nebo Eritrey, odkud Afričané utíkají za lepším životem do Evropy. Americký fotograf zvěčnil moment, kdy se obyvatelé Afriky pokouší zachytit mobilní signál ze Somálska, aby se mohli spojit se svými blízkými. Snímek uspěl také v kategorii každodenních příběhů, tam rovněž vyhrál první cenu. Stanmeyer fotku pořídil pro National Geographic. 

„Jde o fotografii, která v sobě snoubí několik příběhů dohromady. Otevírá diskusi o technologiích, globalizaci, migraci, chudobě, beznaději, odcizení a lidskosti. Je to velmi sofistikovaný a silný snímek,“ uvedl jeden z porotců Jillian Edelstein. „Je to jako vzkaz v láhvi,“ doplnil jeho kolega David Guttenfelder. 

Vítěze v ostatních kategoriích si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách.

Stanmeyer vystřídal na královském trůnu švédského fotografa Paula Hansena z listu Dagens Nyheter. Ten loni dostal cenu za snímek z pohřbu dvou palestinských dětí. V kategorii sportovních akcí bodoval také český fotograf Roman Vondrouš se sérií fotek z Velké Pardubické.

Porotci neměli snadný výběr. Jeden z nich, Gary Knight, si na Facebooku posteskl: „Vstávání je den ode dne těžší. Dva týdny jsem strávil zavřený v tmavé místnosti, kde jsem diskutoval o víc než 98 tisících fotografií od 5 704 autorů ze 132 zemí,“ uvedl.

Češi na World Press Photo

  • 1958 – Stanislav Tereba (snímek fotbalového brankáře Miroslava Čtvrtníčka)
  • 1959 – Vilém Kropp (novinářská fotografie, černobílý snímek Provinilec)
  • 1997, 2003 – Antonín Kratochvíl (série portrétů, podruhé reportáž)
  • 2004 – Jan Šibík (třetí místo ve sportovní fotografii)
  • 2006 – Michal Novotný (třetí místo v kategorii každodenních příběhů)
  • 2013- Roman Vondrouš (první místo v kategorii sport, Velká Pardubická)