Japonský hudební skandál vyvolala olympiáda

Tokio - Údajně hluchý skladatel vážné hudby Mamoru Samuragochi, přezdívaný „japonský Beethoven“, byl donucen přiznat, že poslední dvě desetiletí najímal na skládání hudby jiného člověka a že vlastně tak trochu slyší. Skandál, jaký japonská hudební scéna dosud nezažila, je na světě.

Z národního miláčka se změnil na podvodníka, který se podepisoval pod cizí dílo a navíc tvrdil, že je hluchý. Mamoru Samuragochi se stal slavným v polovině devadesátých let klasickými skladbami, jako byla Symphony No.1, Hiroshima, která se stala později i neoficiální hymnickou poctou obětem tsunami. Skladatel po celou dobu předstíral, že je hluchý a tvorbu mu prý umožňuje jeho vnitřní hlas. Nyní však vyšlo najevo, že všechny skladby za posledních 18 let, celkem šlo o více jak dvacet děl, napsal učitel na hudební škole Takashi Niigaki, který celý podvod zveřejnil na tiskové konferenci. K tomuto kroku se prý rozhodl, když zjistil, že japonský krasobruslař Daisuke Takahashi si pro olympiádu v Soči nacvičil vystoupení právě na hudbu domněle přisuzovanou Samuragochimu.

Samuragochi sám uvedl, že s najímáním duchovního autora začal kolem roku 1996, a to vzhledem ke zhoršujícímu se sluchu. Niigaki však i tuto omluvu zpochybnil, když uvedl, že je přesvědčen o tom, že Samuragochi hluchotu předstírá. Prý s ním při nahrávání hudby normálně konverzoval a nahrávkám normálně naslouchal a komentoval je. Niigaki dokonce tvrdí, že Samuragochi sám ani noty nezná. Na tiskové konferenci též učitel odhalil, že žádal údajného autora, aby celou věc ukončili, ten však vyhrožoval i sebevraždou, kdyby se celá věc provalila.

Pravý skladatel hudby připisované Mamoru Samuragochi Takashi Niigaki při tiskové konferenci.
Zdroj: ČT24

Krasobruslař Takahashi na sonatinu v Soči pojede, nebude ale uváděno jméno autora. Pokud se týká „japonského Beethovena“, orchestry ho škrtají z koncertních programů, prodejci stahují z obchodů jeho CD a hudební průmysl zvažuje žalobu.

Japonský Beethoven tak trochu slyší (zdroj: ČT24)
Vydáno pod