Zemřel autor letenského Metronomu Vratislav Karel Novák

Praha - Ve středu zemřel ve věku 71 let autor letenského Metronomu Vratislav Karel Novák. Novák vytvořil desítky plastik a šperků a svými kinetickými objekty obohatil českou krajinu i prostor lidského těla. Jeho dílo je vystaveno v řadě měst v Česku, ale i ve Spojených státech, nejvíce ho ale proslavil právě pohyblivý objekt na Letenské pláni v Praze.

Novákovy objekty jsou složité mechanismy, které téměř vždy využívají pohybu, světla i zvuku. Novákova tvorba byla zaměřena na kov a šperk, jako profesor vyučoval do roku 2007 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, poté na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Převážnou část své tvorby rodák z Prahy spojil s libereckým regionem.

Nejznámější Novákovou prací je ale Metronom na soklu někdejšího Stalinova pomníku na hraně Letenské pláně v Praze. Pohyblivý umělecký objekt nazval Novák „Stroj času“. Protože připomíná Mälzelův metronom s reverzním kyvadlem (Jan Nepomuk Mälzer v roce 1816 na podnět Ludwiga van Beethovena zhotovil první mechanický metronom), ujalo se pro něj označení „Metronom“, ačkoli mechanická konstrukce je úplně jiná.

Metronom na Letné
Zdroj: Mlch Petr/ČTK

Letenský pohyblivý stroj byl vztyčen v roce 1991 u příležitosti 100leté průmyslové výstavy. Kyvadlo, které vyrobila společnost ČKD Racionalizace pro Československou všeobecnou výstavu konanou v roce 1991, je vysoké 25 m a váží 7 tun. Jeho základem je tříboký jehlan, který nese kyvadlo s výkyvem šedesáti stupňů. Rovnováhu zajišťuje dvoutunové vahadlo. Instalaci kyvadla nemohla kvůli obavám z porušené statiky podstavce po odstřelení Stalinova pomníku provádět pozemní technika, proto jej na místo osadila obří helikoptéra.

Podzemí pod pomníkem je velké takřka jako Palachovo náměstí u Rudolfina a mělo sloužit jako muzeum J. V. Stalina.  V roce 1989  se v podzemí nacházel rockový klub a z těchto prostor vysílala první soukromá rozhlasová stanice, která byla později přejmenována na Radio 1, poté podzemí sloužilo převážně jako skladiště.

Před kyvadlem stál na Letné Stalinův pomník

Monumentální Stalinův pomník byl na Letné odhalen 1. května 1955. Postavil ho sochař Otakar Švec a arch. Jiří a Vlasta Štursovi. Pomník na okraji letenské pláně v ose stávajícího schodiště a mostu Svatopluka Čecha byl sestavený z 226 mnohatunových kvádrů liberecké žuly. Sousoší na patnáctimetrovém podstavci mělo výšku 15,5 metru a bylo dlouhé 22 metrů. Za Stalinem po jeho pravici stáli zástupci československého lidu: dělník, žena pracující v zemědělství, vynálezce a vojín; po levici pak byli zástupci lidu Sovětského svazu: dělník, vědec – mičurinec, kolchoznice a rudoarmějec. Monument nestál nad Prahou dlouho. Poté, co byl odhalen Stalinův kult osobnosti a jeho zločiny proti vlastnímu národu, byl na podzim 1962 částečně rozebrán a poté odstřelen.

Novák je držitelem několika mezinárodních ocenění. V roce 2001 zvítězil v mezinárodní soutěži na plastiku v Cincinnati, kde společně se Suzan Rae Ewingovou vytvořili 27 metrů vysokou Krystalovou věž, na jejímž vrcholu se do několika směrů pohybuje ráhno s rotující zlatou hvězdou, která představuje symbol svobody. V roce 1996 získal zlatou medaili na řemeslném veletrhu v Mnichově.