Dvorní fotograf Vogue: David Bailey fotí Hvězdný prach

Londýn - Dvorní fotograf předního světového módního časopisu Vogue, první muž francouzské herečky Catherine Denevueové, jeden z nejslavnějších fotografů dvacátého století David Bailey, vystavuje v londýnské Národní portrétní galerii. Svou retrospektivní výstavu pojmenoval Stardust neboli Hvězdný prach.

Hvězdný prach Davida Baileyho (zdroj: ČT24)

Jeho portréty jsou hodnoceny jako ikony současné popkultury. Sám tvrdí, že fotografie zachycuje skutečnou realitu. „Film vypráví o minulosti. Ale tohle je okamžik, který se právě stal. Jen okamžik, nic předtím, nic potom. Okamžik, který zmizí. A já chci ten okamžik uchovat pro sebe,“ vysvětluje David Bailey.

Prosadil se především coby portrétista slavných hudebníků, filmařů, herců a modelek. Fotil největší celebrity naší doby: The Beatles, The Rolling Stones, Andyho Warhola, Boba Dylana nebo Kate Mossovou. Výstava však zahrnuje širší škálu prací z padesátileté kariéry, včetně snímků z cest po východní Africe, jihovýchodní Asii nebo Austrálii.

200 šálků černé kávy

Sugestivní jsou také snímky londýnského East Endu. S chudou čtvrtí plnou přistěhovalců svázal Bailey celý svůj život. Před 76 lety se tu narodil, za války se zde skrýval před německým bombardováním. Levnější než si doma zatopit bylo tehdy chodit do kina. Vizuální umění se malému Davidovi stalo celoživotní vášní.

Jeho zájem přesahuje i do dalších oblastí výtvarného umění. Známá je spolupráce s Damienem Hirstem. „Probudím se a myslím na to, jak se dnes nenudit. Udělám krátký film, vytvořím sochu, namaluji obrázek a dám si 200 šálků černé kávy,“ usmívá se Bailey.

Podívejte se na stránky expozice.