Ceny BAFTA přitahuje Gravitace, 12 let v řetězech a Helen Mirrenová

Londýn - Snímek 12 let v řetězech získal cenu Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) pro nejlepší film uplynulého roku. Většinu cen však posbírala Gravitace. Cenu za mimořádný přínos dostala herečka Helen Mirrenová.

V rolích největších favoritů letošních cen BAFTA stály snímky Gravitace s jedenácti nominacemi na ocenění, historický film 12 let v řetězech s deseti nominacemi a kriminální drama Špinavý trik, které získalo také deset nominací.

Na pomyslného krále večera bylo tipováno spíše 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena, ovšem první z udílených cen k sobě začala přitahovat Gravitace. Získala cenu pro nejlepší britský film a také za hudbu, zvuk či kameru. Ocenění získal i její režisér Alfonso Cuarón.

Ocenění si odnášeli i tvůrci Špinavého triku, naopak 12 let v řetězech muselo čekat do chvíle, kdy se začaly rozdávat vrcholné ceny. Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal cenu Chiwetel Ejiofor. Po ceně pro nejlepší herečku, již dostala Cate Blanchettová za výkon ve filmu Jasmíniny slzy, přišla řada na nejlepší film, který rovněž připadl 12 letům v řetězech.

Favorizovaný snímek tak nakonec získal pouhé dvě ceny, ovšem ty z nejcennějších. V počtu cen potom večeru dominovala Gravitace, která jich přitáhla šest.

Steva McQueena přesto zisk ceny za nejlepší film potěšil. Při přebírání ale upozornil: „Zatímco tady sedíme, žije v otroctví 21 milionů lidí. Doufám, že naše ambivalence neumožní jinému filmaři za dalších 150 let natočit takový film.“

PŘEHLED VŠECH CEN BAFTA 2014

Zvláštní ceny dostali režisér Peter Greenaway a herečka Helen Mirrenová. Představitelka královen Alžběty I. i Alžběty II. ve filmech Královna Alžběta a Královna, ale například i čarodějky z britských pověstí Morgany v Excaliburu převzala cenu od prince Williama.

„Vždy jsem si o sobě myslela, že jsem jako herečka spíše na okraji, mimo hlavní proud, stejně jako filmy, ve kterých jsem hrála. Měla jsem léta takovou reputaci. Ta cena je prima, ale já nikdy nebudu jako ti ostatní, co ji mají taky,“ řekla držitelka ocenění, které před ní převzali například Alfred Hitchcock nebo Woody Allen.