Zvrátit provinciální myšlení: Šedesátá léta v Olomouci

Olomouc - Sochaře a výtvarníky, kteří v šedesátých letech výrazně zasáhli do výtvarné kultury Olomoucka, představuje městská galerie hanácké metropole. Umělecké osobnosti připomíná nejen expozice Čtvrtý rozměr, ale také krátké filmové portréty.

Výstava Čtvrtý rozměr (zdroj: ČT24)

Výstava s podtitulem Osobnosti olomoucké výtvarné kultury šedesátých let představuje umělce, kteří zviditelnili Olomouc na výtvarném poli po celém Česku. Díky jejich výstavám se město stalo respektovanou destinací i pro zahraničí.

Galerie města Olomouce, dříve známá jako Galerie G, představuje práce Radoslava Kutry, Jana Sedláčka, Miroslava Ketmana, Ivo Příleského, Jana Kratochvíla, Slavoje Kovaříka, Františka Bělohlávka, Miroslava Stibora a Rudolfa Chorého.

Jedná se o autory, kteří se v šedesátých letech začali orientovat evropsky a světově, čímž narušili lokální kulturní mentalitu. „Tito lidé dokázali zvrátit hodně konzervativní a provinciální myšlení zdejší výtvarné kultury,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Hastík.

Uchovat dílo v paměti

Životy a díla olomouckých umělců (nejen šedesátých let) se Městská galerie rozhodla zmapovat také natočením krátkých filmových medailonů. „Vznikly jako pocta kolegům za celoživotní práci. Snažíme se uchovat jejich dílo v paměti,“ říká k tomu předseda Unie výtvarných umělců Olomoucka Radovan Langer.

Filmové vizitky mají uchovat odkaz umělců pro další generace. Řada výtvarníků se jejich dokončení nedožila, galerie zatím zfilmovala 16 medailonů, osm čeká na dokončení. Výstava Čtvrtý rozměr v Galerii města Olomouce trvá do konce března.