Rekordní české aukce: umění téměř za miliardu

Praha - Loňský rok byl na tuzemském aukčním trhu rekordní. Na šesti desítkách aukcí sběratelé a investoři utratili 946 milionů korun, což je o sedm procent meziročně více, uvedli zástupci serveru Artplus. Server dnes představil svoji ročenku, která údaje o českém aukčním trhu v roce 2013 shrnuje.

Investice do umění roste (zdroj: ČT24)

„Oproti předchozí sezoně, kdy celkový obrat z roku na rok vzrostl o víc jak třetinu, to ale signalizuje jisté zpomalení,“ upozornil Jan Skřivánek, šéfredaktor Art&Antique. Pozitivní zprávou podle něj není obrat, ale větší kultivovanost aukčního prostředí. Ke koupi deseti nejdražších obrazů loňského roku by případný zájemce potřeboval 123 milionů korun.

Rekordní Kupka

Českému umění se dařilo i na zahraničních aukcích, kde se prodávala třeba díla Václava Brožíka, Josefa Čapka, Jana Zrzavého, Emila Filly, Jiřího Koláře nebo Zdeňka Sýkory. Rekordu dosáhl obraz od Františka Kupky s cenou více než 60 milionů korun.

„Nabídka českého umění na zahraničních aukcích byla loni opravdu mimořádná a Kupkův obraz Studie na červeném pozadí se s cenou přes 60 milionů korun postaral o nový cenový rekord za dílo českého umění,“ zdůraznila šéfredaktorka Artplus Marcela Chmelařová.

František Kupka / Studie na červeném pozadí
Zdroj: ČT24/Sotheby\'s

Na aukčním trhu se loni, podobně jako každý rok, objevilo kolem 22 tisíc uměleckých děl a starožitností. Nového majitele našlo necelých 10 tisíc z nich, tedy 43 procent. Celkový počet nabízených děl se meziročně snížil o osm procent, počet prodaných děl však zůstal zachován, díky čemuž mírně vzrostla úspěšnost.

Za více než milion korun se loni prodalo 157 děl. Tyto položky představují pouhých 1,6 procenta z celkového počtu vydražených děl, připadá na ně ale 58 procent celkového obratu. Za více než 100 tisíc korun se prodalo 782 děl. Průměrná cena děl prodaných na českých aukcích, bez milionových položek, vychází na 43 tisíc korun.

Českému aukčnímu trhu stále dominuje klasická moderna, fenoménem světových aukcí je poválečné a současné umění. Na aukcích Christie's a Sotheby's sběratelé a investoři loni utratili 11 miliard dolarů. Triptych od Francise Bacona z roku 1969 byl v listopadu vydražen za rekordních 142 milionů dolarů (více čtěte zde).

Art Index: Ceny Jindřicha Chalupeckého

Autoři ročenky zveřejnili také nový Art Index, který by měl vypovídat o situaci na současné domácí výtvarné scéně. Žebříček zahrnuje stovku českých výtvarníků narozených od roku 1950, kteří se aktivně prosazují na české a mezinárodní scéně.

Autoři indexu hodnotili právě účast na výstavách, zisk uměleckých cen, zastoupení galeriemi či výrazné umělecké počiny. Bodování do čela Art Indexu 2014 vyneslo Jiřího Kovandu, za ním jsou Kateřina Šedá a Eva Koťátková. Mezi stovkou umělců se umístilo 48 finalistů či laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého. V první desítce je šest držitelů ceny.

Podrobnosti najdete na stránkách serveru Artplus.