Aj jej-jej! Umělec při protestu rozbil „džbánek“ za 20 milionů

Miami - Než hodíte ve vzteku nádobím, měli byste se raději podívat na cenovku. Cenného poučení se dostalo výtvarníkovi Maximu Caminerovi, který o víkendu zničil v Pérez Art Muzeu v Miami vázu v hodnotě jednoho milionu dolarů (zhruba 20 milionů korun). Pro protestní gesto si vybral výstavu významného čínského umělce Aj Wej-weje a za drahý špás mu hrozí až pět let vězení.

Nešťastným činem chtěl jednapadesátiletý Caminero, malíř původem z Dominikánské republiky, prý vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že nově otevřené městské muzeum umění dává prostor pouze pracím zahraničních umělců, a ne místním, k nimž patří i on sám.

  • "Udělal jsem to, protože zdejší galerie nikdy nevystavují místní umělce. Utratili už spoustu milionů jen na zahraniční tvůrce!" uvedl.

Policie jej zadržela a vyšetřuje, zda byla rozbití vázy opravdu protestní performance, nebo jen obyčejná neúcta k majetku druhých. Aj Wej-Wej v muzeu vystavuje celkem šestnáct váz. Bohužel pro Caminera nejsou jen novým uměleckým dílem, ale také dva tisíce let starou památkou z období dynastie Chan. Caminero připustil, že netušil, jak je váza cenná. Považoval ji prý za obyčejný džbánek, který lze pořídit v obchodě s potřebami pro domácnost.

Označil se také za příznivce čínského umělce. Wej-wej ho navíc prý k protestu inspiroval tím, že vedle křiklavě nabarvených historických váz umístil černobílé fotografie, na nichž jednu z nádob rozbíjí. Destrukce má symbolizovat jeho touhu po změně režimu.

Pro akci svého následovníka ale Wej-wej nemá pochopení. „Také stále nemám možnost v Číně cokoliv vystavit. Ale ani mě nenapadlo, že bych šel protestovat do muzea v Pekingu,“ namítá. Wej-wej je ostrým kritikem poměrů ve své rodné zemi a za svůj aktivismus je léta pronásledován. Svou konceptuální tvorbou se ostře vyjádřil k nedostatečné reakci čínské vlády na zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008 nebo ke skandálu s kontaminovaným sušeným kojeneckým mlékem.

Svou kritiku nezaměřuje ale jen proti Číně - například v minulosti dozdobil vázy z období neolitu logem Coca-Coly. Ty z období dynastie Chan jsou spolu s dalšími díly k vidění v Miami do 16. března na výstavě s názvem According to What?