Žena v černobílé: Staronové fotografie v Ostravě

Ostrava – Snímky žen zhotovené historickými fotografickými technikami vystavuje ostravské centrum Cooltour. Osm desítek snímků vytvořilo pět ostravských autorů v čele se známým fotografem Fedorem Gabčanem. Výstava Ona v černobílé trvá ještě do 28. února.

Výstava Ona v černobílé (zdroj: ČT24)

Návštěvníci si mohou prohlédnout fotografie zpracované technikami olejotisku, gumotisku, technikou Van Dyke nebo kyanotypií. Kvůli náročnosti se již téměř nepoužívají. „Mnoho návštěvníků bude mít možnost vidět fotografie vyhotovené těmito technikami poprvé v životě,“ uvedl kurátor Petr Kiška. Autory fotek jsou kromě Gabčana Vladimír Milata a členové skupiny Neforemní Pavlína Princ, Kateřina Bednářová a Petr Sikora. 

Na místě jsou i záběry dokumentující, jak snímky vznikaly. „Vaříme si vývojky, ustalovače, přerušovače, tónovače. Všechno sami, taková malá chemie,“ říká Milata.

Gabčan na výstavě představuje i snímky zhotovené technikou, která nemá přesný název, označuje se jako aluminprint či aluminotypie. „Přenáším pomocí tekuté emulze na hliníkový plech obraz, buď přímým kopírováním, anebo zvětšováním,“ popisuje.

Konfrontace ženského a mužského

Expozice tematizuje také rozdíl mužského a ženského přístupu k tvorbě. „Zajímavá je konfrontace ženského a mužského pohledu na ženu. Jakým způsobem ji hledají, co v ní vidí, co se pokouší ve fotografii vyjádřit,“ uvažuje kurátor Kiška. Zatímco muži jsou popisnější, fotografky nahlížejí do ženských duší procítěně a zasněně.

„Každou ženu jsme nafotili dvakrát, jednou jako portrét a podruhé jako prodlouženou siluetu. Jako formu zvětšení jsme zvolili kyanotypii, tedy modrotisk, který se dá třeba obarvit kávou nebo černým čajem,“ říká fotografka Pavlína Princ.

Podrobnosti hledejte na stránkách galerie.