Vladimír Páral se vrací. O sexu a moci vypráví Kniha o biči

Praha - Jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů Vladimír Páral po téměř dvacetileté odmlce přichází s novým dílem. V Knize o biči se vrací ke svým oblíbeným tématům: vypráví o moci, sexu i o jejich vzájemném prolínání. Jeho zatím poslední knihy Tam za vodou a Profesionální muž vyšly v roce 1995.

Novela Kniha o biči má nemalé ambice. Podle nakladatele chce navázat na slavné kontroverzní erotické romány, jakými jsou Historie O od Pauline Reage nebo Venuše v kožiše od Leopolda von Sacher-Masoch, či na krutou absurdní povídku Franze Kafky V trestanecké kolonii. Knihu vydalo nakladatelství Bondy - Antonín Boraň.

Technolog bonviván

Vladimír Páral, který před dvěma lety oslavil osmdesátiny, patří bezpochyby k čtenářsky nejúspěšnějším českým literátům posledního půlstoletí. Mezi jeho nejznámější díla patří Soukromá vichřice, Milenci a vrazi či Profesionální žena. Řada jeho románů byla úspěšně zfilmována nebo převedena do divadelní podoby. Za celoživotní přínos české literatuře získal Cenu Ladislava Fukse. Prodal přes tři miliony výtisků.

Vladimír Páral / Kniha o biči
Zdroj: ČT24/Bondy - Antonín Boraň

Pražský rodák vystudoval chemii, později pracoval v chemických fabrikách. Literárně debutoval v roce 1962 pod pseudonymem Jan Laban humoreskou na pokračování Šest pekelných nocí. Nechal se ovlivnit stručností odborných časopisů, které jako chemik sledoval, což dalo vznik jeho takzvanému „technologickému stylu psaní“.

Satira, idyla, konzum

O dva roky později slavil velký úspěch u čtenářů i kritiky knihou Veletrh splněných přání a zařadil se mezi přední prozaiky domácí literatury. Úspěšný byl i proto, že jako jeden z mála otevřeně popisoval milostné vztahy i erotiku. Kritici Páralovy knihy dělí do několika výrazně odlišných celků: od původní razantní satiry podle nich přešel nejprve k opatrné nadsázce a idyle, nakonec se dostal na úroveň konzumního čtiva.

Vladimír Páral je znám také coby nadšený bonviván, častý host společenských akcí a různých večírků. Kromě Prahy si za své sídlo vybral Mariánské Lázně.