V brněnské Redutě se pokouší o dokonalou vraždu

Brno – Dva studenti se pokusí o dokonalou vraždu. Uškrtí kamaráda a pocit nadřazenosti ještě umocní tím, že na truhle s mrtvolou uspořádají hostinu, kam pozvou i otce oběti. Hru Patricka Hamiltona Provaz jako první divadlo v Česku nastudovala brněnská Reduta. Drama proslavené stejnojmenným filmem Alfreda Hitchcocka režíruje Ondřej Elbel.

Dokonalá vražda v Redutě (zdroj: ČT24)

Hamilton se nechal inspirovat skutečnou událostí v Chicagu ve dvacátých letech minulého století, která vstoupila do dějin kriminalistiky jako Případ Leopold a Loeb. Dva studenti univerzity tehdy po sedmi měsících příprav zavraždili bratrance jednoho z nich. Možnost odhalení „dokonalého zločinu“ si vůbec nepřipouštěli.

Provaz natažený mezi zvířetem a nadčlověkem

Příběh dvou studentů (na divadle Branillo a Brandon) je svým způsobem dramatickou polemikou s konceptem nadčlověka, který, jak bývá chápána filozofie Friedricha Nietzscheho, nepodléhá zákonům ostatních lidí. „Je to úžasné téma, kam až člověk může zajít, co až si může dovolit,“ říká herec Miroslav Novotný, představitel Brandona.

Dramatik příběh obohatil o motiv večírku, který se odehrává nad truhlou s ukrytou mrtvolou, aniž o tom hosté vědí. Po celou dobu je navíc na scéně přítomný provaz, který je vražedným nástrojem. Jeho symbolický význam podtrhuje Nietzscheho citát, dle kterého je člověk pouze „provaz natažený mezi zvířetem a nadčlověkem“.

„Vtipná místa střídají dramatické i pikantní situace, kdy se divák ocitá v roli spolupachatele, protože od počátku má o vraždě víc informací než většina postav na jevišti. Ví, že se večírek koná nad mrtvolou zavřenou v truhle,“ uvažuje režisér Elbel.

V rolích vrahů se představí Novotný a Martin Veselý, čerství absolventi Janáčkovy akademie múzických umění, kteří loni posílili ansámbl Mahenovy činohry. Další úlohy ztvární Eva Novotná, Bedřich Výtisk a hostující Lukáš Černoch, Iveta Austová a Martin Siničák. Hru pro českou divadelní premiéru přeložila Dana Hábová.

V divadlech na newyorské Broadwayi měla hra premiéru už v roce 1929, roku 1948 převedl Hamiltonovu předlohu na filmové plátno Alfred Hitchcock. V Brně budou diváci pokus o dokonalou vraždu poprvé sledovat v pátek 21. února. Ve stejný den má shodou okolností v Brně premiéru další hitchcockovská látka: Buranteatr uvede 39 stupňů.

Podrobnosti najdete na stránkách divadla.