Vojáci z misí prožívají svá traumata na divadelním jevišti

Sydney - Vojáci bojují dvakrát. Poprvé na bojišti. Podruhé, když se snaží vrátit do běžného života. Divadelní společnost v Sydney ve spolupráci s australskou armádou připravila představení The Long Way Home (Dlouhá cesta domů), ve kterém skuteční vojáci přemáhají svá traumata přímo na jevišti.

Představení Dlouhá cesta domů (zdroj: ČT24)

Desátník Tim Loch vstoupil do armády hned po škole. Nebylo mu ještě dvacet let, když poprvé sloužil u jednotek ve Východním Timoru. Později zneškodňoval miny v Afghánistánu, kde ho zasáhla podomácku vyrobená bomba. Následky zranění ponese celý život. „Je to hořká pilulka, kterou musíte spolknout. V jedné minutě si myslíte, že vaše kariéra a život jdou správným směrem. A najednou doslova prásk a všechno je jinak,“ vypráví.

Více pozornosti

Desátník Loch je jedním z vojáků, kteří se svou bolestí nyní bojují na jevišti. Představení, ve kterém dvanáct mužů a žen vypráví o pravé tváři novodobých válek, připravil dramatik Daniel Keene. Unikátní divadelní projekt vznikl z útržků osobních příběhů australských vojáků, kteří sloužili u mezinárodních jednotek ve válečných konfliktech.

Šok ze zabíjení a strach z návratu na divadelních prknech prožívají znovu. Jde také o součást terapie, která jim má pomoct vrátit se do normálního života. „Bylo by skvělé, kdyby veřejnost věnovala více pozornosti vojákům zraněným válkou,“ říká voják Gary Wilson.

Projekt Divadelní společnosti v Sydney a australské armády vypráví o bojích, které zanechaly nejen jizvy na těle, ale také hluboké šrámy na duši. I když se bývalí vojáci pokouší těžké noční můry zahnat, ze spaní je budí dodnes. „Snažím se, aby mi nebylo špatně. Snažím se nekřičet. Snažím se to smazat,“ recituje svůj osud desátník Loch.

Podrobnosti najdete na stránkách divadla.