Donchuan po infarktu. Michal Viewegh píše další knihu

Praha - Spisovatel Michal Viewegh vydá letos další knihu, kterou píše po těžké zdravotní komplikaci. Na konci roku 2012 mu praskla aorta a následovaly měsíce zotavování z nemoci, kterou většina lidí nepřežije. Necelý rok po operaci vydal knížku Můj život po životě, v níž popsal, jak s nemocí bojoval a jak těžké bylo přijmout novou životní situaci. Knihy se prodalo 35 tisíc výtisků a stala se bestsellerem jako jeho romány.

Autor, který se ve dvou desítkách čtenářsky velmi úspěšných textů hojně věnoval lidským vztahům, nevěrám a sexu, se v poslední knize vyznává z toho, jak moc byla pro něj v době po vážné nemoci důležitá jeho rodina a nejbližší lidé.

Připravovaná kniha nese název Donchuan po infarktu. „Možná tomu někteří z vás nebudou věřit, ale nepůjde o text autobiografický - prostě jsem si jen zkusil představit, co by se dělo, kdyby se totéž, co se po klinické smrti přihodilo s pamětí mně, stalo opravdovému sňatkovému podvodníkovi,“ napsal autor na svém webu.

Vieweghovo domovské nakladatelství Druhé město zatím zprávu o nové knize nemá. „Na to je příliš brzo,“ uvedl pouze nakladatel Jan Pražan.

Michal Viewegh, který koncem března oslaví 52. narozeniny, je nejprodávanějším českým romanopiscem. První knihu, novelu Názory na vraždu, vydal v roce 1990. Za román Báječná léta pod psa získal v roce 1993 cenu Jiřího Ortena. Od té doby však Viewegh s literárními kritiky spíše bojoval. Žádná další z jeho knih literární ceny nezískala.

Úspěchy však slaví u čtenářů. Jeho nejčtenější romány překročily počet 100 tisíc prodaných výtisků, přičemž v tuzemsku nakladatelé mluví o bestselleru již při prodané desetině tohoto počtu. Tak lze za bestseller považovat i Vieweghovy memoáry. „V oblasti deníkové literatury je počet 35 tisíc prodaných kusů rozhodně úspěšné číslo,“ říká Jan Pražan.