Hlavní téma Jednoho světa: Práce dělá člověka

Praha - Hledáme ji. Bojíme se, že ji ztratíme. Nebo v ní trávíme tolik času, že na soukromý život už žádný nezbývá. Hlavním tématem festivalu Jeden svět je práce. Nadčasovou látku doplní aktuální náměty, například film o kontroverzních přípravách olympiády v Soči Putinovy hry. Přehlídku třetího března zahájí dokument Horníci pod palbou.

Jeden svět 2014 se představuje (zdroj: ČT24)

Zahajovací snímek osobně uvede Rehad Desai, který v roce 2012 natočil stávku horníků v jihoafrickém dole, která skončila po brutálním zásahu policie krveprolitím. „Napínavý snímek je velkým diváckým zážitkem,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková: „Tvůrci se ho dnes navíc snaží nabídnout soudu jako důkazní materiál při hledání viníků masakru.“

Práce coby ústřední téma festivalu se objevuje také v dalších filmech, především v hlavní tematické kategorii Práce dělá člověka… „Všichni práci řešíme. Pokud práci máme, tak jsme často nespokojení s tím, co děláme. Pokud práci hledáme, tak je to v současné době opravdu hrozně těžké,“ uvažuje Kulhánková.

Vyhoření i alternativní podoby zaměstnávání zkoumá dokumentární komedie S chutí do toho! Konstantina Faigleho, který osobně přijede diskutovat do Prahy. Starosta maďarské vesnice ve snímku Míčky a melouny se zase netradičně postavil k 98 procentům nezaměstnanosti ve své obci. Z evropských fondů sehnal peníze na tenisové hřiště, aby obyvatelé neotáleli a alespoň si hráli.

Horníci pod palbou
Zdroj: ČT24/Jeden svět

Další filmy ukazují, že korporace nedávají nikdy slevu zadarmo, anebo to, že práce nemusí být hlavní životní náplní. Dokumentaristé se zaměřují také na problematiku chudoby na globálním Jihu i Severu, na dětskou práci či migraci za obživou.

Novinkou je kategorie o narušených mezilidských vztazích Rodina v ohrožení, kde se představí například snímek Závisláci na netu o čínském odvykacím ústavu pro teenagery závislé na internetu. Už tradičně se festival věnuje médiím a propojení virtuálního a reálného světa, což se stále výrazněji týká i dětí, což dokazuje Projekt příroda. „Děti místo toho, aby šly ven do přírody hrát si s opravdovými zvířaty, tak radši zůstávají doma a hladí koníčky na svých tabletech,“ popisuje dramaturgyně programu Zuzana Raušová.

Festival nabídne i vysoce medializovaná aktuální témata, mimo jiné snímek o kontroverzních přípravách současné olympiády v Soči Putinovy hry či dokument sledující osudy tří dívek z dnes již slavné anarchistické skupiny Pussy Riot - punková modlitba.

Web ČT24 vám již tradičně přinese přímé přenosy z večerních debat. Záznamy diskuzí z minulých ročníků najde zde.

Festival opět osloví také tisíce žáků a studentů v Praze i v dalších regionech díky programu Jeden svět na školách. Na dopolední projekce se již přihlásilo přes 13 tisíc žáků. Nadšenci mohou uspořádat i vlastní projekce v rámci akce Promítej i ty!

Provokativní protiputinovské vystoupení protestní skupiny Pussy Riot v pravoslavném chrámu Krista Spasitele v únoru 2012 bylo státem odsouzeno jako vyvolávání náboženské nesnášenlivosti. Dokument o mediálně sledované kauze uvedl diskusi.
Zdroj: ČT24/Jeden svět

Humanitární organizace Člověk v tísni během festivalu udělí cenu Homo Homini za obhajobu lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů, kterou třetího března v Pražské křižovatce obdrží dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

Festival Jeden svět se koná v Praze od 3. do 12. března, poté v dalších 33 městech České republiky. Loni přehlídku navštívilo přes 117 tisíc lidí.

Celý program hledejte na stránkách festivalu.

Vydáno pod