Ostrava vytáhla na světlo jediné operní dílo romantika Schumanna

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské uvádí v novodobé české premiéře jediné operní dílo slavného německého romantického skladatele 19. století Roberta Schumanna. Jeho hudební drama Jenovéfa mělo od svého vzniku smůlu. První uvedení kritika nepochválila a duševně rozháraný skladatel se už do další opery nikdy nepustil. Ostravská operní scéna se teď pokouší vzkřísit dosud pomíjené dílo skladatele, kterého proslavily především klavírní skladby.

„Novou ostravskou inscenací chceme ukázat jinou, málo známou stránku Schumannova kompozičního mistrovství,“ uvedl dramaturg ostravské opery Daniel Jäger.

Opera o čtyřech jednáních pojednává o věrné lásce hraběnky Jenovéfy, která za nepřítomnosti manžela, válečníka Siegfrieda, odolá nejen milostným návrhům rytíře Gola, ale také kouzlům zlé čarodějky Margarethy. Režii má Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, který se dosud zaměřoval především na činoherní režii, jíž se roky věnoval v Jihočeském divadle.

Opera Jenovéfa v NDM
Zdroj: NDM/Martin Popelář

„Snažil jsem se inscenovat Jenovéfu jako obraz nikdy nekončícího zápasu o čistotu lidské duše,“ upozornil. Při zdůraznění tohoto motivu myslel i na těžký boj autora hudby, který trpěl maniodepresivní psychózou a dvakrát se pokusil o sebevraždu.

Hlavním dramatickým hrdinou opery je rytíř Golo, čtyři hlavní postavy jsou v Glaserově koncepci archetypálními částmi jeho psyché. „Jenovéfa je jeho světlou, pozitivní stránkou, Margharetha představuje temnou, z řetězu utrženou animu a Siegfried otcovský a hrdinný ideál, jehož je Golo částí,“ vysvětluje Glaser. „Každý scénický obraz přestavuje sestup do další a další vrstvy duše - od konkrétního prvního obrazu rozpadajícího se romantického zámku až po závěrečné velmi abstraktní obrazy ve čtvrtém jednání, kterým říkám čekárna do ráje,“ líčil režisér.

Opera Jenovéfa v NDM
Zdroj: NDM/Martin Popelář

Také dirigent v Ostravě hostuje. Hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Robert Jindra tentokrát pozval k dirigentskému pultu Kanaďana Charlese Olivieri-Monroea, dříve mimo jiné šéfdirigenta Severočeské filharmonie v Teplicích, který teď vede německou Philharmonie Südwestfalen.

Inscenační tým doplňují výtvarník Marek Cpin, který navrhl scénu a kostýmy, a sbormistr Jurij Galatenko. V hlavních rolích a v alternacích se představí kromě jiných Agnieszka Bochenek-Osiecka, Eva Dřízgová-Jirušová, Jakub Kettner, Philippe Do nebo Blagoj Nacoski. Premiéry jsou stanoveny na 27. února a 1. března.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)