Werwolf z Jeseníků: Jaromír 99 vystavuje v Opavě

Opava - Strohé portréty a siluety jesenických přízraků, které jakoby vycházely ze zlého snu, tvoří výtvarník Jaromír 99. První samostatnou výstavu (vlastním jménem) Jaromíra Švejdíka nazvanou Kill-Time, neboli kratochvíle, připravila Galerie Obecního domu v Opavě.

Kill-Time Jaromíra 99 (zdroj: ČT24)

V potemnělém sále návštěvníka obklopí černobílý svět chmurných tváří a prostých, sugestivních postav. „Miluju tváře a rád je deformuju. Vychází mi zvláštní grafiky z papíru a dostávají novou dimenzi. Hledám takový prazáklad,“ říká Jaromír 99. Portrétuje přátele i známé osobnosti. Z řezaného papíru vytvořil i vlastní autoportrét. „Je to takový vtip, autoportrét, podle kterého se v noci proměňuji ve werwolfa. Jsem z Jeseníků, kde se ještě na tyhle věci věří,“ vysvětluje.

Tah na branku, expresivita

Ačkoliv se k výtvarné tvorbě dostal až ve středním věku, osvojil si osobitý vizuální styl. Jeho práce na komiksové adaptaci románu Franze Kafky Zámek a hlavně komiks a film Alois Nebel mají úspěch i za hranicemi. Využívá estetiky komiksu a street artu, zmocňuje se jí však po svém. „Začínal jako punkový hudebník a něco z toho tam zůstalo, taková strohost a razance, tah na branku, silná expresivita,“ říká spisovatel Jaroslav Rudiš.

Výstavu doplňuje doprovodný program, v němž nechybí přednáška o vzniku komiksu Alois Nebel, vystoupení aktuálního projektu Jaromíra 99 Kafka Band nebo koncert domovské skupiny Priessnitz. Výstava v Opavě potrvá do konce března.

Vydáno pod